88 procent van Bovag-leden heeft minder klanten door coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor leden van Bovag. Uit een enquête van de brancheorganisatie blijkt dat 88 procent van de bedrijven op dit moment minder klanten heeft. Liquiditeit is bovendien een toenemend probleem bij twee op de drie bedrijven. Dat blijkt uit de tweede Bovag Coronamonitor.

Als gevolg van de crisis is het omzetverlies gestegen naar gemiddeld 44,2 procent. Om dit verlies financieel te kunnen dragen, voorspelt 82,4 procent van de Bovag-bedrijven tussen nu en drie maanden extra krediet nodig te hebben.

De verwachte hoeveelheid benodigde ontslagen ten gevolgen van deze crisis is toegenomen (+11%) en bedrijven zoeken op allerlei manieren hulp en ondersteuning. Bij Bovag en andere brancheorganisaties in de mobiliteit, bij hun accountant én maar liefst een derde klopte afgelopen week aan bij zijn bank.

Gebruik steunmaatregelen

Ook de landelijke steunmaatregelen worden in toenemende mate gebruikt (+12,8%). Ondanks alles zijn de meeste ondernemers nog positief over de afloop: 69,3 procent denkt met het bedrijf door de crisis te komen. Dat percentage is gelijk aan de eerste peiling.

Speerpunten voor komende tijd zijn vooral het acceptatieproces bij banken, en de communicatie vanuit de Belastingdienst over uitstel van betaling, om op deze manier zo snel mogelijk financiële ruimte te creëren. Ook moet er extra aandacht zijn voor de procedures die gelden voor de beschikbare regelingen en hebben ondernemers behoefte aan hulp bij het aanvragen ervan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.