Tankstations noemen 2020 verloren jaar vanwege coronacrisis

Pomphouders bestempelen dit jaar als verloren vanwege de coronacrisis. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter Belangenvereniging Tankstations (BETA), bij BNR Nieuwsradio.

De omzet van pomphouders keldert omdat de verkoop van brandstof de afgelopen weken met bijna een derde is gedaald. “Zodra het verkeer weer gaat rijden, dan denk ik dat er ook weer vraag naar brandstof is. De omzet die we nu missen wordt niet meer ingehaald”, zegt Klok.

Volgens hem staat het leven van pomphouders in het teken van onzekerheid. Ze hebben werknemers naar huis gestuurd en hopen op korte termijn aanspraak te kunnen maken op de steunmaatregelen van de overheid. “Maar het wordt wel tijd dat daar duidelijkheid over komt”, aldus Klok.

Verder is het ook bij de autodealers bal. Volgens de Bovag draaien dealerbedrijven in doorsnee een derde minder omzet dan normaal. Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, noemt de nieuwe uitkomsten van de Bovag Coronamonitor waar dat uit voortkomt op BNR “zeer zorgwekkend”. Volgens hem zullen er dealers in de problemen gaan komen. Bijna zeventig procent van de autodealers kampt met omzetverlies. Ruim tachtig procent zegt binnen enkele maanden krediet nodig te hebben.

De Kroon merkt ook op dat rendementen van autodealers onder druk staan. Dat komt deels door te hoge personeelskosten. Ook zijn er volgens hem te veel dealers in Nederland.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.