Shell snijdt in kosten en uitgaven vanwege coronavirus

Olie- en gasbedrijf Shell gaat snijden in de kosten en minder investeren vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de lage olieprijzen als gevolg van een prijzenoorlog. Bovendien schrapt de Nederlands-Britse onderneming een aangekondigde aandeleninkoop. Dat alles heeft tot doel een financiële buffer te hebben in onzekere tijden.

Shell wil de operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar terugbrengen. Daarnaast is het bedrijf nu van plan dit jaar 20 miljard dollar te investeren in plaats van de eerder geplande 25 miljard dollar en wordt ook het werkkapitaal aanzienlijk verlaagd. Shell maakt zijn huidige aandeleninkoopprogramma nog af, maar volgende rondes gaan voorlopig niet door.

Topman Ben van Beurden spreekt over een moeilijke tijd. “De combinatie van een snel dalende vraag naar olie en een snel toenemend aanbod mag uniek zijn, maar Shell heeft marktonrust in het verleden al vele malen doorstaan.”

Shell wil overigens nog altijd voor 10 miljard dollar aan bezittingen afstoten voor het einde van het jaar. Daarvan is 5 miljard dollar al gerealiseerd. De verdere verkopen hangen qua timing af van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf nu.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.