Doembeeld tankstations: groot deel Tweede Kamer wil sigaret uit shop

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie zeggen een groot deel van de Kamerleden achter zich te hebben. Regeringspartij VVD staat niet achter de plannen om tabak uit de tankshop te weren. Dat meldt het Algemeen Dagblad in aanloop naar een debat in de Tweede Kamer donderdagmiddag.

De mogelijk verdere aanscherping van de regelgeving en het verdwijnen van sigaretten uit de shop is een angstbeeld voor de tankstation-sector. Tabak is immers een van de grote omzetmakers voor tankstations. Voor veel locaties zou een verbod grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Het zou zelfs betekenen dat een deel van de shops wel eens de deuren moet gaan sluiten, zo waarschuwen brancheorganisaties. Hoewel de marges op tabak bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Er komt een flinke lijst aan maatregelen aan om het aantal rokers terug te dringen. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken. Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. Tabaksproducten mogen daarbij niet meer zichtbaar neergezet worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.