‘Uitstalverbod sigaretten leidt tot onduidelijkheid bij tankstations’

Bron: AB Interieur

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, zullen gevolgen hebben voor tankstations. Eén van de manieren om het aantal rokers terug te dringen, is door het verbod op het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten in de shop. De maatregel die voor tankstations per 1 januari 2021 ingaat, roept nog wel de nodige vragen op, merkt Lisanne Rossou van AB Interieurbouw.

Het is één van de belangrijkste omzetmakers in de tankshop: tabak. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken. Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. Tabaksproducten mogen daarbij niet meer zichtbaar neergezet worden. “Wij merken dat nog niet elk tankstation dit uitstalverbod op het netvlies heeft. Wat mag er wel en wat niet volgens de nieuwe Rookwarenwet? Dat weet niet iedereen. We willen komende tijd ondernemers alvast zo goed mogelijk voorbereiden op de nieuwe situatie”, vertelt Rossou.

Het bedrijf uit Oosterhout is onder meer gespecialiseerd in het verbouwen en inrichten van tankshops en krijgt geregeld vragen over het verbod dat ingevoerd gaat worden. “De nieuwe maatregel is nog niet overal geland, merken wij. Tankstations moeten vanaf 1 januari volgend jaar alle tabaksproducten aan het zicht onttrekken. Er mogen geen kleuren of zelfs contouren meer zichtbaar zijn. Bij het openen van de kast door de medewerker van de shop mag een oppervlakte van maximaal 1,5 vierkante meter zichtbaar zijn. De kast – waar overigens geen andere producten in mogen liggen – dient direct na het pakken of bijvullen van de rookwaren weer gesloten te worden.”

Sober en neutraal

De deuren waarachter de sigaretten liggen, moeten bovendien een sobere en neutrale uitstraling krijgen. “Er mag weliswaar bestickering op de deuren komen, maar ook daar zitten strenge eisen aan. Over welke prints wel of niet op de deur mogen komen, krijgen we regelmatig vragen. Er mag hooguit een sobere aanduiding als ‘rookwaar’ of ‘tabak’ vermeld worden. Kortom, er is niet zoveel te kiezen. Er mag bovendien geen gebruik worden gemaakt van licht- en geluidseffecten.”

Er mag weliswaar bestickering op de deuren komen, maar ook daar zitten strenge eisen aan (Lisanne Rossou van AB Interieurbouw).

Rossou en haar collega’s hebben voor elke situatie – zowel bestaande als nieuwe shops – een oplossing, die zowel praktisch als esthetisch is. “Wij hebben bewuste materialen uitgekozen die zich lenen voor het veelvoudig gebruik. De kasten zullen elke dag heel vaak geopend en gesloten worden. Kortom, het is belangrijk dat er gekozen wordt voor degelijke materialen. We vinden het belangrijk dat de kasten lang meegaan en hufterproof zijn. Bovendien hebben wij mooie voorbeelden die laten zien dat het geheel er heel fraai en strak uit kan zien. Dat komt de uitstraling van de shop uiteraard weer ten goede.”

Zelf de deuren plaatsen

Het bedrijf uit Oosterhout levert ook kunststof deuren, die geplaatst kunnen worden op een bestaande kast. “Het aantrekkelijke hieraan is dat het een relatief goedkope en simpele oplossing is. Bovendien kan de klant de deuren zelf op het laatste moment op de kast schroeven. Zo kan de kast zo lang mogelijk openblijven tot het einde van het jaar.”

Niet alleen voor tankstations, maar ook voor AB Interieurbouw is het fijn dat klanten zelf de deuren kunnen plaatsen. “Wij voegen een handleiding toe zodat zij dit zelf op de juiste manier kunnen doen. Het voorkomt bovendien dat wij tegen het einde van het jaar alle projecten in één keer krijgen. Door nu al werk te maken van de nieuwe situatie en op tijd in te spelen op de veranderingen en de nieuwe regels die gaan gelden, kun je een hoop stress voorkomen.”

Ontmoedigingsbeleid

De maatregelen die genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is immers een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, de displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.