BP-tankstation-bemand

BP wil eigen CO2-uitstoot terugbrengen naar nul in 2050

Een bemand BP-tankstation

Bernard Looney, de nieuwe bestuursvoorzitter van BP, heeft woensdag zeer ambitieuze plannen gepresenteerd. De oliereus wil alle uitstoot van CO2 door eigen activiteiten terugbrengen naar nul. Ook wil het Britse concern de CO2-uitstoot van verkochte producten in 2050 gehalveerd hebben.

Volgens Looney is een snelle overgang naar nul uitstoot noodzakelijk. “We willen allemaal energie die betrouwbaar en betaalbaar is, maar dat is niet langer genoeg. Het moet ook schoner.” Om dat voor elkaar te krijgen, moet er heel veel geld geïnvesteerd worden. “Dit zal zeker een uitdaging zijn, maar ook een geweldige kans. Het is duidelijk voor mijzelf en voor stakeholders, dat BP moet veranderen om dit voor elkaar te krijgen.”

Jaarlijks is BP wereldwijd verantwoordelijk voor een uitstoot die overeenkomt met 55 miljoen ton CO2. Bij de uitgesproken ambitie gaat het om de netto-uitstoot. Via compensatiemaatregelen kunnen daardoor ook broeikasgassen uit de lucht gehaald worden.

Onvermijdelijk en dapper

“Een onvermijdelijke en dappere beslissing,” reageert Mark van Baal. Door het indienen van klimaatresoluties tijdens aandeelhoudersvergaderingen wil de oprichter van Follow This olieconcerns zo ver krijgen dat ze grote stappen gaan zetten. “Onvermijdelijk, omdat meer en meer investeerders de olie- en gasindustrie vragen om daadwerkelijke klimaatactie, omdat hun miljarden in groot gevaar zijn vanwege klimaatverandering.”

De doelstellingen zullen volgens Van Baal leiden tot een volledige ommezwaai van BP’s fossiele bedrijfsmodel. “Vanaf nu zal BP in plaats van naar olie- en gasreserves, moeten zoeken naar nieuwe verdienmodellen. We zullen binnenkort een verschuiving zien van investeringen in fossiel naar duurzaam.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP wil eigen CO2-uitstoot terugbrengen naar nul in 2050 | TankPro.nl
BP-tankstation-bemand

BP wil eigen CO2-uitstoot terugbrengen naar nul in 2050

Een bemand BP-tankstation

Bernard Looney, de nieuwe bestuursvoorzitter van BP, heeft woensdag zeer ambitieuze plannen gepresenteerd. De oliereus wil alle uitstoot van CO2 door eigen activiteiten terugbrengen naar nul. Ook wil het Britse concern de CO2-uitstoot van verkochte producten in 2050 gehalveerd hebben.

Volgens Looney is een snelle overgang naar nul uitstoot noodzakelijk. “We willen allemaal energie die betrouwbaar en betaalbaar is, maar dat is niet langer genoeg. Het moet ook schoner.” Om dat voor elkaar te krijgen, moet er heel veel geld geïnvesteerd worden. “Dit zal zeker een uitdaging zijn, maar ook een geweldige kans. Het is duidelijk voor mijzelf en voor stakeholders, dat BP moet veranderen om dit voor elkaar te krijgen.”

Jaarlijks is BP wereldwijd verantwoordelijk voor een uitstoot die overeenkomt met 55 miljoen ton CO2. Bij de uitgesproken ambitie gaat het om de netto-uitstoot. Via compensatiemaatregelen kunnen daardoor ook broeikasgassen uit de lucht gehaald worden.

Onvermijdelijk en dapper

“Een onvermijdelijke en dappere beslissing,” reageert Mark van Baal. Door het indienen van klimaatresoluties tijdens aandeelhoudersvergaderingen wil de oprichter van Follow This olieconcerns zo ver krijgen dat ze grote stappen gaan zetten. “Onvermijdelijk, omdat meer en meer investeerders de olie- en gasindustrie vragen om daadwerkelijke klimaatactie, omdat hun miljarden in groot gevaar zijn vanwege klimaatverandering.”

De doelstellingen zullen volgens Van Baal leiden tot een volledige ommezwaai van BP’s fossiele bedrijfsmodel. “Vanaf nu zal BP in plaats van naar olie- en gasreserves, moeten zoeken naar nieuwe verdienmodellen. We zullen binnenkort een verschuiving zien van investeringen in fossiel naar duurzaam.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.