Wapen, overval

Aantal overvallen op tankstations blijft nagenoeg gelijk

Foto: iStock / evpv (onbeperkt redactioneel gebruik)

Het aantal overvallen op tankstations in Nederland is in 2019 vrijwel hetzelfde gebleven ten opzichte van de jaren ervoor. In het afgelopen jaar vond 53 keer zo’n overval plaats, tegen 55 keer in 2018.

Dat blijkt uit cijfers van de politie. Met de 53 incidenten van 2019 is de daling van een aantal jaar geleden omgezet in een stabilisering. In 2016 werd namelijk 51 keer een tankstation in Nederland overvallen. Dat was destijds flink minder dan in 2015, toen zo’n misdrijf nog 63 keer plaatsvond. En in 2014 was dat zelfs 72 keer het geval. 

In het eerste kwartaal van 2019 was het het vaakst raak: 21 keer. In de kwartalen daarna werden respectievelijk dertien, negen en tien tanklocaties beroofd. In 2018 was dat nog grotendeels andersom. Toen werden in oktober, november en december bij elkaar 22 stations overvallen. In de kwartalen daarvoor gebeurde dat acht en zeven keer. Ook in 2018 was het eerste kwartaal met achttien overvallen bepaald geen topmaand voor de sector.

1.173 overvallen in totaal

Binnen de Nederlandse detailhandel behoren de tankstations tot de middenmoot als het om de aantallen overvallen gaat. Zo moesten vooral de supermarkten het in 2019 ontgelden met 108 overvallen. Van de in totaal 1.173 overvallen in Nederland vorig jaar hebben die op particuliere woningen met 329 het grootste aandeel. Daarbuiten zijn de maaltijdbezorgers de belangrijkste doelwitten van overvallers: zij werden vorig jaar 130 keer beroofd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.