Voorlopig geen ‘energyhub’ langs A4 bij Bergen op Zoom

De komst van een nieuw tankstation met gewone en alternatieve brandstoffen langs de snelweg A4 bij Bergen op Zoom gaat voorlopig niet door. De Raad van State vernietigde woensdag het bestemmingsplan voor het project waarvan het tankstation deel uitmaakt. Dat gebeurde na bezwaren van natuurorganisatie IVN.

Het bestemmingsplan Poortgebied Bergsche Heide bij Bergen op Zoom maakt naast het tankstation ook de bouw van een Van der Valk-hotel en twee fastfoodrestaurants mogelijk langs de A4 bij afslag Bergen op Zoom-Noord. Volgens de gemeente Bergen op Zoom zorgen deze ontwikkelingen niet voor een toename van stikstof bij het nabijgelegen Natura 2000 gebied Brabantse Wal. Dat zou blijken uit recente berekeningen door onderzoeksbureau Antea.

Maar de Raad van State heeft dit onderzoek naar de prullenmand verwezen. En daarmee is ook de basis onder het bestemmingsplan voor dit project onderuit gehaald.

Toename van stikstof

IVN betoogde dat met name door het verkeer bij het tankstation een toename van stikstof wordt veroorzaakt. Antea kwam tot een ander oordeel in een voorlopig onderzoek. De Raad constateert dat een uitgebreid onderzoek in dit geval was vereist om zeker te zijn van geen toename van stikstof. Dat onderzoek zal er alsnog moeten komen om het project te kunnen doorzetten.

Lees ook:

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.