NVWA gaat 17-jarigen op pad sturen bij handhaving tabaksverkoop

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat 17-jarigen inzetten bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak. Vanaf januari 2020 zullen testkopers onder meer bij tankstations proberen sigaretten te kopen. Een toezichthouder van de NVWA observeert de aankoop en legt aan de verkoper een maatregel op als het de testkoper lukt om tabak te kopen.

De NVWA heeft de nieuwe inspectiemethode in 2019 getest bij 516 verkooppunten van tabak. Daaruit bleek dat slechts 41% van de verkopers op de goede manier de leeftijd controleerde en weigerde tabak te verkopen. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers moeten voordat zij deze producten verkopen daarom vaststellen of degene die het product koopt ouder is dan 18 jaar. Als de verkoper twijfelt, dan moet de leeftijd aan de hand van een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs vastgesteld worden.

Efficiënter controleren

Het toezicht op de leeftijdsgrens voor tabak wordt tot op heden gedaan door meerderjarige toezichthouders die onopvallend observeren of ondernemers de controle op de leeftijdsgrens correct naleven. Dit is een tijdrovende inspectiemethode omdat dit alleen werkt als er op het moment van inspecteren toevallig een jongere tabak probeert te kopen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NVWA gaat 17-jarigen op pad sturen bij handhaving tabaksverkoop | TankPro.nl

NVWA gaat 17-jarigen op pad sturen bij handhaving tabaksverkoop

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat 17-jarigen inzetten bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak. Vanaf januari 2020 zullen testkopers onder meer bij tankstations proberen sigaretten te kopen. Een toezichthouder van de NVWA observeert de aankoop en legt aan de verkoper een maatregel op als het de testkoper lukt om tabak te kopen.

De NVWA heeft de nieuwe inspectiemethode in 2019 getest bij 516 verkooppunten van tabak. Daaruit bleek dat slechts 41% van de verkopers op de goede manier de leeftijd controleerde en weigerde tabak te verkopen. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers moeten voordat zij deze producten verkopen daarom vaststellen of degene die het product koopt ouder is dan 18 jaar. Als de verkoper twijfelt, dan moet de leeftijd aan de hand van een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs vastgesteld worden.

Efficiënter controleren

Het toezicht op de leeftijdsgrens voor tabak wordt tot op heden gedaan door meerderjarige toezichthouders die onopvallend observeren of ondernemers de controle op de leeftijdsgrens correct naleven. Dit is een tijdrovende inspectiemethode omdat dit alleen werkt als er op het moment van inspecteren toevallig een jongere tabak probeert te kopen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.