‘Behoefte onder rokers aan elektronische alternatieven neemt toe’

Erik Wijnia van Lekkerland gaf tijdens de Tankstation Vakbeurs uitleg over de marktontwikkelingen en overheidsmaatregelen op het gebied van tabak. Ook ging hij uitgebreid in op de stand van zaken met betrekking tot elektronisch roken. De komende jaren krijgen we met veel overheidsmaatregelen te maken. Zo komen er in 2020 forse accijnsverhogingen waardoor de accijns op een pakje sigaretten 1,14 euro stijgt en op een pakje shag zelfs 2,85 euro. Dat heeft flinke consequenties voor de verkoop, zeker in tankshops in grensgebieden, voorspelt hij. 

Verder komt er een verbod op de verkoop van mentholsigaretten per 20 mei 2020. “Dit kan een ondernemer overigens ook aangrijpen om zijn klanten over te laten stappen op elektronische alternatieven met menthol”, relativeerde Wijnia. Op 1 juli start de instroom van uniforme verpakkingen van rookwaren: alles wordt olijfgroen en merklogo’s verdwijnen. Sigaren en elektronische rookwaren zijn voorlopig uitgezonderd.

Uitstalverbod tankshops

Vanaf 2021 komt er ook in het petrolkanaal een uitstalverbod, wat betekent dat rookwaren uit het zicht van de klant moeten blijven. Dit alles blijft niet zonder gevolgen, schetste Wijnia. “Het wordt lastiger om rookwaren te vinden en bij te vullen voor de medewerkers, en klanten zullen ook een groter beroep op hen doen. Maar als ondernemer moet je ook bedenken hoe je de rookwaren gaat afdekken.” Dat er in 2021 waarschijnlijk opnieuw twee accijnsverhogingen volgen, maakt de zaak er niet gemakkelijker op. Maar, legde Wijnia uit, Lekkerland denkt graag in oplossingen en die worden ook allemaal getest in onze labstore Eet & Gerei, een tankstation in Katwijk.

“Op deze locatie worden veel rookwaren verkocht en dat willen we graag zo houden. We zijn daar gestart met de verkoop van tabak uit het zicht van de klant, van onder de counter. Daar hebben we zelf een systeem met pushlades voor ontwikkeld, wat bijvullen en uitnemen makkelijk maakt. Voor het personeel werkt dat goed en deze oplossing maakt de achterwand weer vrij voor andere productgroepen. Men is enthousiast over deze werkwijze en, minstens zo belangrijk: het heeft geen negatieve impact op de afzet.”

Elektronisch roken

Over elektronische rookwaren is recent veel negatieve berichtgeving geweest, gebaseerd op gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Duidelijk is dat hierbij echter verkeerde vloeistoffen (op oliebasis) zijn gebruikt die helemaal niet geschikt zijn om te vapen, die niet voldeden aan de juiste wet- en regelgeving en veelal op straat waren gekocht. “Voor ons was dat aanleiding om klanten te informeren en feiten en fictie te scheiden. Daar was ook veel behoefte aan”, legde hij uit. “Steeds minder volwassenen roken nog, circa 22 procent de laatste jaren. De overheid wil dat verder omlaag brengen. Het gebruik van vapers neemt wereldwijd juist sterk toe. Vooral de zogenaamde open systemen, die de consument zelf met (op water gebaseerde) vloeistoffen kan hervullen zijn tot op heden in trek. De groei in de komende jaren verwachten wij juist ook in elektronische producten waar echte tabak wordt verwarmd en in de gesloten pod-systemen, die recent in Nederland verkrijgbaar zijn.

Er zijn nu zo’n 200.000 tot 300.000 dampers in Nederland, tegen ongeveer 3 miljoen rokers. Een gering maar groeiend volume, aldus Wijnia. “De eerste elektronische rookproducten waren vaak niet goed. En er was te weinig kennis bij gebruikers en verkopers. Nu vindt er professionalisering plaats, is er regelgeving en de kwaliteit en veiligheid nemen toe. Er ontstaan nieuwe producten van bekende fabrikanten. En de behoefte onder rokers aan elektronische alternatieven neemt toe. Voor verkooppunten is het dus belangrijk om de juiste keuzes te maken.”

Vier typen rokers

Lekkerland ziet vier typen rokers: de traditionele tabaksrokers, de vapers die helemaal voor alle elektronische mogelijkheden gaan, de dampers die eenvoudiger systemen gebruiken en de groep die roken en dampen afwisselt. De grootste groep wil gewoon via gebruikelijke kanalen, zoals de tankshop, zijn rook- of dampproducten kopen. Lekkerland koos voor een driedeling qua producten: verwarmde tabak (echte tabak in sticks wordt verwarmd in plaats van verbrand) geeft de beste ervaring, de liquids bieden het meeste prijsvoordeel en de pods zijn het makkelijkst in gebruik.

“De gebruiker kiest zelf. Het is van belang dat medewerkers ze goed kunnen informeren over de mogelijkheden. De behoefte aan duidelijke informatie bij consumenten is groot. Voor iedere roker is er inmiddels wel een aantrekkelijker elektronisch alternatief. Maar er is niet één beste oplossing voor iedereen. Dit wordt bepaald door de behoeften van die consument en het is van belang dat retailers daar hun advies op afstemmen.”

Schapvisie

“Dit concept is ook vertaald in een schapvisie voor de diverse kanalen en we adviseren onze klanten graag hierbij. Elektronische producten zijn vooralsnog uitgesloten van uniforme verpakkingen en vallen dus enorm op zolang ze in het zicht zijn. Ons advies: zet ze bij elkaar, en zet daarbinnen de drie varianten bij elkaar. Creëer duidelijkheid voor de klant en help hem of haar navigeren. Maak het assortiment niet te breed en zorg dat medewerkers een goed advies kunnen geven. En wat levert dat de ondernemer op? Tevreden klanten en een aantrekkelijke marge, want die is op alle drie de varianten beter dan op traditionele tabak.”

Er ontstaat steeds meer duidelijkheid over en ruimte voor nuancering van de negatieve berichtgeving van de laatste tijd. Hoe gaat Lekkerland om met elektronisch roken? “Ons assortiment voldoet aan strikte wet- en regelgeving. Er valt nog veel te verduidelijken en we weten nog niets over de lange termijn, maar de schadeveroorzakers (zoals teer als gevolg van de verbranding) van traditioneel roken ontbreken bij e-producten. Het is logisch dat het minder schadelijk is dan roken en dat wordt ook steeds duidelijker. Diverse rapporten tonen ook aan dat er veel minder schadelijke stoffen zitten in elektronische rookwaren dan in tabak.”

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.