Foto: Eneco

Shell vist achter het net bij overname van Eneco

Foto: Eneco

Niet Shell maar een consortium geleid door Mitsubishi Corporation heeft overeenstemming bereikt over de koop van alle aandelen van Eneco. Met de overname van het energiebedrijf is 4,1 miljard euro gemoeid, ruim een miljard meer dan deskundigen vooraf hadden ingeschat. In een eerste reactie laat Maarten Wetselaar van Shell weten teleurgesteld te zijn. Samen met pensioenfonds PGGM wilde het concern een gooi doen naar Eneco.

Het Japanse consortium, bestaande uit Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu (20%), deed volgens Eneco het beste bod. Het energiebedrijf, dat in handen was van een groot aantal Nederlandse gemeenten, wordt het Europese centrum van alle energie-gerelateerde activiteiten van Mitsubishi Corporation. Dit onderdeel van het Japanse conglomeraat houdt zich onder meer bezig met de productie en verkoop van voertuigen. Chubu is een van de grotere energiebedrijven van Japan met ongeveer 10.2 miljoen consumentencontracten en een focus op niet-fossiele energiebronnen.

Mitsubishi Corporation wil onder meer een deel van haar offshore windactiviteiten onderbrengen bij Eneco. Benadrukt wordt dat het energiebedrijf intact blijft als een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands bedrijf. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven daarbij onveranderd. Ook heeft de overname geen gevolgen voor de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. Het hoofdkantoor van Eneco blijft gevestigd in Rotterdam.

Teleurstelling

Een van de partijen die geïnteresseerd was in de overname van Eneco was Shell. “We respecteren deze uitkomst, maar zijn teleurgesteld”, zegt Maarten Wetselaar, Director Integrated Gas & New Energies bij Shell. “We geloven dat we samen met PGGM een competitief bod hebben neergelegd voor Eneco, inclusief een interessant pakket aan niet-financiële voorwaarden en groeiplannen voor de lange termijn.”

Shell wil naast fossiele brandstoffen ook steeds meer de focus leggen op nieuwe brandstoffen. Een overname van Eneco werd gezien als een mooie manier om hierin stappen te zetten. Wetselaar laat weten door te gaan met het vergroten van haar rol in de energietransitie. Voortbouwend op onze recente investeringen blijven we zoeken naar mogelijkheden in de energietransitie. We streven ernaar om vanaf 2021 gemiddeld 2 tot 3 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies. Wij wensen Eneco alle succes.”

Total was aanvankelijk ook geïnteresseerd in Eneco, maar de Franse olie- en gasreus trok zich uiteindelijk terug. Ook het Italiaanse energiebedrijf Enel, dat optrok met pensioenbelegger APG, toonde interesse maar staakte de strijd voortijdig.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.