ChristenUnie wil statiegeld op blik invoeren vanaf 2022

Het kabinet moet voorbereidingen treffen om vanaf januari 2022 statiegeld op blikjes in te voeren. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, een van de initiatiefnemers, is de toename van het aantal blikjes in de natuur onacceptabel.

De ChristenUnie gaat in de Tweede Kamer voorstellen om voor blik eenzelfde traject te starten als er voor kleine plastic flesjes loopt. Het bedrijfsleven krijgt in dat geval een reductiedoel opgelegd en nog één kans om dat doel te halen. Tegelijkertijd wordt de invoering van statiegeld voorbereid en direct ingevoerd als het doel niet is behaald. Voor kleine plastic flesjes geldt dat statiegeld vanaf januari 2021 wordt ingevoerd, blik volgt dan een jaar later.

“Blikjes en resten van blikjes vervuilen onze natuur en zijn een gevaar voor dieren, vertelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. “We kennen de voorbeelden van koeien die overlijden doordat ze stukjes blik in hun maag krijgen. Dat de hoeveelheid blik in natuur en in het zwerfafval toeneemt, maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten. We geven het bedrijfsleven nog één kans om het zelf voor elkaar te boksen, maar bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor. Er is namelijk maar één systeem dat echt werkt en dat is statiegeld.”

Niet voor alle winkels

Kleine winkeliers worden waarschijnlijk ontlast bij een eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Dat liet het ministerie van I&W eerder al weten bij het aanbieden van het ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer. Een beslissing over het wel of niet invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats. Branchevereniging BETA sprak zich eerder al uit tegen het invoeren van statiegeld in de pompshop. Volgens de belangenorganisatie is er in de gemiddelde tankshop veel te weinig ruimte en ontbreekt het shopmedewerkers aan tijd om deze extra taak erbij te doen.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ChristenUnie wil statiegeld op blik invoeren vanaf 2022 | TankPro.nl

ChristenUnie wil statiegeld op blik invoeren vanaf 2022

Het kabinet moet voorbereidingen treffen om vanaf januari 2022 statiegeld op blikjes in te voeren. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, een van de initiatiefnemers, is de toename van het aantal blikjes in de natuur onacceptabel.

De ChristenUnie gaat in de Tweede Kamer voorstellen om voor blik eenzelfde traject te starten als er voor kleine plastic flesjes loopt. Het bedrijfsleven krijgt in dat geval een reductiedoel opgelegd en nog één kans om dat doel te halen. Tegelijkertijd wordt de invoering van statiegeld voorbereid en direct ingevoerd als het doel niet is behaald. Voor kleine plastic flesjes geldt dat statiegeld vanaf januari 2021 wordt ingevoerd, blik volgt dan een jaar later.

“Blikjes en resten van blikjes vervuilen onze natuur en zijn een gevaar voor dieren, vertelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. “We kennen de voorbeelden van koeien die overlijden doordat ze stukjes blik in hun maag krijgen. Dat de hoeveelheid blik in natuur en in het zwerfafval toeneemt, maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten. We geven het bedrijfsleven nog één kans om het zelf voor elkaar te boksen, maar bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor. Er is namelijk maar één systeem dat echt werkt en dat is statiegeld.”

Niet voor alle winkels

Kleine winkeliers worden waarschijnlijk ontlast bij een eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Dat liet het ministerie van I&W eerder al weten bij het aanbieden van het ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer. Een beslissing over het wel of niet invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats. Branchevereniging BETA sprak zich eerder al uit tegen het invoeren van statiegeld in de pompshop. Volgens de belangenorganisatie is er in de gemiddelde tankshop veel te weinig ruimte en ontbreekt het shopmedewerkers aan tijd om deze extra taak erbij te doen.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.