‘Niet bij elke onbetaalde tankbon is er sprake van kwade opzet’

Het is wekelijkse kost bij elk tankstation: onbetaalde tankbonnen. Voor medewerkers achter de kassa is het afhandelen van deze bonnen meestal geen al te prettige bezigheid. Begin dit jaar besloot Fuel Services Nederland om het bedrijf SODA voortaan in te schakelen om de financiële schade die gepaard gaat met tanken zonder betalen te verhalen. “Vijf keer per week per locatie is echt geen uitzondering.”

Aan het woord is Eveline van den Berg, werkzaam bij het BP-tankstation van Fuel Services Nederland aan de Marathonweg in Vlaardingen. Hoe vaak het voorkomt dat klanten hun tank vullen zonder te betalen, verschilt volgens haar per locatie. In totaal heeft FSN op dit moment veertien tankstations in exploitatie, allemaal in de kleuren van BP. “Dit station is echt heel druk. Het ligt vlakbij de snelweg en naast een industriegebied. Daardoor is het voor ons lastiger om te zien in welke richting de doorrijder gaat. Bij deze locatie hebben we gemiddeld twee doorrijders per week en drie kloppers, mensen die zich melden in de shop zonder portemonnee.”

Frustraties

Regelmatig reageerden klanten in het verleden hun frustraties af op het personeel. “Tot februari deden we de afhandeling – inclusief de aangifte – nog zelf. Maar daar zaten nogal wat nadelen aan. Het BSN-nummer van mijzelf of van een van mijn collega’s was daarbij altijd zichtbaar. Dat leidde regelmatig tot vervelende situaties. De betrokken persoon kwam bijvoorbeeld verhaal halen in de shop, werd boos of begon mij of mijn collega zelfs uit te schelden, te intimideren of te bedreigen. Mensen kunnen soms echt uit hun slof schieten. Dat is geen leuk onderdeel van het werk. Daar hebben we nu gelukkig geen last meer van. Ik ben blij dat we dit niet langer zelf doen.”

Sinds begin dit jaar hoeven Eveline en haar collega’s alleen nog maar een registratieformulier in te vullen als ze te maken krijgen met een onbetaalde bon. “Een of twee keer in de week voer ik ze in. Ik doe dit voor een aantal van onze locaties. We werken met de camera-oplossingen van BigBrother. Ik zoek de beelden erbij en zorg ervoor dat de ‘stills’ geüpload worden. Vervolgens draag ik het geheel over aan Niels en zijn collega’s van SODA.”

ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling, kortweg SODA, stelt de veroorzaker aansprakelijk namens de benadeelde. Het bedrijf werkt voor winkeliers in de detailhandel, opkopers en verzekeraars en is sinds 2013 actief in petrol. Het bedrijf incasseert de schade en keert deze na betaling uit aan de benadeelde. Niet bij elke onbetaalde tankbon is er overigens sprake van kwade opzet. In een op de drie gevallen gaat het om een vergissing, vertelt Niels van Os van SODA. “Soms zie je dat mensen druk aan het praten of bellen zijn. Op basis van beelden is vaak wel te zien of het wel of geen bewuste actie was om niet af te rekenen.” De ‘vergisser’ ontvangt in dit geval alsnog een factuur, verhoogd met een bedrag van 20 euro.

Doorrijders en kloppers

De meeste niet-betaalde bonnen worden echter veroorzaakt door doorrijders en kloppers. “Doorrijders tanken en vertrekken zonder te betalen, kloppers melden zich in de shop met de mededeling dat ze niet kunnen betalen. In beide gevallen is er mogelijk sprake van een misdrijf. Na ontvangst van de registratie van de medewerker doen wij namens het tankstation aangifte bij de politie. Het hele proces ligt daarna bij ons, inclusief het contact met de doorrijder. Het tankstation heeft hier verder geen omkijken meer naar.” Wegrijden bij een tankstation zonder te betalen leidt tot een boete van 131 euro. Deze boete komt bovenop de prijs van de brandstof die niet is afgerekend.

Ook komt het regelmatig voor dat er met valse kentekenplaten of met buitenlandse platen wordt getankt. “Dit is een lastige groep voor tankstations”, benadrukt Van Os. “Vaak slaat deze groep op meerdere locaties toe. Wij proberen verschillende zaken met elkaar in verband te brengen. Zien we bepaalde personen in combinatie met bepaalde auto’s en kentekens regelmatig terug? Doordat we inmiddels al voor zo’n driehonderd tankstations actief zijn, hebben we ondertussen een flinke database opgebouwd. Het zou mooi zijn als we in de toekomst nog meer grip op deze veelplegers kunnen krijgen.”

Dit artikel verscheen in TankPro Magazine nummer 4. Interesse in dit papieren magazine? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar op de deurmat.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Niet bij elke onbetaalde tankbon is er sprake van kwade opzet’ | TankPro.nl

‘Niet bij elke onbetaalde tankbon is er sprake van kwade opzet’

Het is wekelijkse kost bij elk tankstation: onbetaalde tankbonnen. Voor medewerkers achter de kassa is het afhandelen van deze bonnen meestal geen al te prettige bezigheid. Begin dit jaar besloot Fuel Services Nederland om het bedrijf SODA voortaan in te schakelen om de financiële schade die gepaard gaat met tanken zonder betalen te verhalen. “Vijf keer per week per locatie is echt geen uitzondering.”

Aan het woord is Eveline van den Berg, werkzaam bij het BP-tankstation van Fuel Services Nederland aan de Marathonweg in Vlaardingen. Hoe vaak het voorkomt dat klanten hun tank vullen zonder te betalen, verschilt volgens haar per locatie. In totaal heeft FSN op dit moment veertien tankstations in exploitatie, allemaal in de kleuren van BP. “Dit station is echt heel druk. Het ligt vlakbij de snelweg en naast een industriegebied. Daardoor is het voor ons lastiger om te zien in welke richting de doorrijder gaat. Bij deze locatie hebben we gemiddeld twee doorrijders per week en drie kloppers, mensen die zich melden in de shop zonder portemonnee.”

Frustraties

Regelmatig reageerden klanten in het verleden hun frustraties af op het personeel. “Tot februari deden we de afhandeling – inclusief de aangifte – nog zelf. Maar daar zaten nogal wat nadelen aan. Het BSN-nummer van mijzelf of van een van mijn collega’s was daarbij altijd zichtbaar. Dat leidde regelmatig tot vervelende situaties. De betrokken persoon kwam bijvoorbeeld verhaal halen in de shop, werd boos of begon mij of mijn collega zelfs uit te schelden, te intimideren of te bedreigen. Mensen kunnen soms echt uit hun slof schieten. Dat is geen leuk onderdeel van het werk. Daar hebben we nu gelukkig geen last meer van. Ik ben blij dat we dit niet langer zelf doen.”

Sinds begin dit jaar hoeven Eveline en haar collega’s alleen nog maar een registratieformulier in te vullen als ze te maken krijgen met een onbetaalde bon. “Een of twee keer in de week voer ik ze in. Ik doe dit voor een aantal van onze locaties. We werken met de camera-oplossingen van BigBrother. Ik zoek de beelden erbij en zorg ervoor dat de ‘stills’ geüpload worden. Vervolgens draag ik het geheel over aan Niels en zijn collega’s van SODA.”

ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling, kortweg SODA, stelt de veroorzaker aansprakelijk namens de benadeelde. Het bedrijf werkt voor winkeliers in de detailhandel, opkopers en verzekeraars en is sinds 2013 actief in petrol. Het bedrijf incasseert de schade en keert deze na betaling uit aan de benadeelde. Niet bij elke onbetaalde tankbon is er overigens sprake van kwade opzet. In een op de drie gevallen gaat het om een vergissing, vertelt Niels van Os van SODA. “Soms zie je dat mensen druk aan het praten of bellen zijn. Op basis van beelden is vaak wel te zien of het wel of geen bewuste actie was om niet af te rekenen.” De ‘vergisser’ ontvangt in dit geval alsnog een factuur, verhoogd met een bedrag van 20 euro.

Doorrijders en kloppers

De meeste niet-betaalde bonnen worden echter veroorzaakt door doorrijders en kloppers. “Doorrijders tanken en vertrekken zonder te betalen, kloppers melden zich in de shop met de mededeling dat ze niet kunnen betalen. In beide gevallen is er mogelijk sprake van een misdrijf. Na ontvangst van de registratie van de medewerker doen wij namens het tankstation aangifte bij de politie. Het hele proces ligt daarna bij ons, inclusief het contact met de doorrijder. Het tankstation heeft hier verder geen omkijken meer naar.” Wegrijden bij een tankstation zonder te betalen leidt tot een boete van 131 euro. Deze boete komt bovenop de prijs van de brandstof die niet is afgerekend.

Ook komt het regelmatig voor dat er met valse kentekenplaten of met buitenlandse platen wordt getankt. “Dit is een lastige groep voor tankstations”, benadrukt Van Os. “Vaak slaat deze groep op meerdere locaties toe. Wij proberen verschillende zaken met elkaar in verband te brengen. Zien we bepaalde personen in combinatie met bepaalde auto’s en kentekens regelmatig terug? Doordat we inmiddels al voor zo’n driehonderd tankstations actief zijn, hebben we ondertussen een flinke database opgebouwd. Het zou mooi zijn als we in de toekomst nog meer grip op deze veelplegers kunnen krijgen.”

Dit artikel verscheen in TankPro Magazine nummer 4. Interesse in dit papieren magazine? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar op de deurmat.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.