Leer-werkstage van Total werpt z’n vruchten af in regio Amsterdam

Total Nederland is een Retail Academy gestart in de regio Amsterdam. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen via dit traject een vierdaagse leer-werkstage volgen met uitzicht op een baan in een van de tankstations van Total. Het project is tot stand komen in samenwerking met het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en DITIS HR.

De Retail Academy is een traject dat werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kennis laat maken met alle facetten van het werken bij een tankstation. “Denk aan mensen met een bijstands- of WIA-uitkering, maar bijvoorbeeld ook aan statushouders”, legt Niels Tap van Servauto Nederland (de exploitatiemaatschappij van Total Nederland, red.) uit. “We trainen hen in de ‘harde skills’, zoals kassawerk en voorraadbeheer, maar ook in ‘softe skills’, zoals klantvriendelijkheid, gastvrijheid en assertiviteit. We helpen mensen graag.” Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

Het initiatief is genomineerd voor de WERF& Awards. Deze prijzen voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment cases worden op donderdag 16 mei uitgereikt. “We zijn ongelofelijk trots”, vervolgt Tap. “Natuurlijk op de nominatie voor de prestigieuze HR-award van WERF&, maar meer nog op het feit dat de Retail Academy nu al een succes is.”

Pilot in Amsterdam

De pilot is in december 2018 van start gegaan met tien Amsterdamse werkzoekenden die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Honderd procent stroomde door naar een baan. Negen van hen zijn aan de slag gegaan in een van de tankstations van Total. Eén kandidaat is bij een andere retailer geplaatst. Natuurlijk is ons primaire doel gecertificeerde kandidaten een baan in ons eigen retailnetwerk te bieden, maar deze training geeft hen zeker ook kansen bij andere werkgevers.”

De Retail Academy is ontstaan in samenwerking met het WSP en DITIS HR. “We zagen bij Total veel kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Adri Hulshoff, directeur van DITIS HR. “Geschikte kandidaten boden zich volop aan via het WSP. Het enige wat nog ontbrak, was extra begeleiding. Door als drie partijen onze krachten te bundelen kunnen we kandidaten een opleiding en intensieve begeleiding bieden.”

Total is elke maandag aanwezig bij het inloopspreekuur van WSP om zich als werkgever te presenteren en in contact te komen met kandidaten. Als thuislocatie voor de Retail Academy is met zorg gekozen voor Total Stadionplein Amsterdam, waar ook een bakery en carwash aanwezig zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.