Foto: Tank & Rast Gruppe

Geen rol voor kleine winkeliers bij eventuele uitbreiding van statiegeld

Foto: Tank & Rast Gruppe

Kleine winkeliers worden ontlast bij een eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Dat heeft het ministerie van I&W laten weten bij het aanbieden van het ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer. Een beslissing over het wel of niet invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats.

Maart vorig jaar maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe afspraken. Er moeten 70 tot 90 procent minder plastic drankflesjes in het zwerfafval belanden en 90 procent van de kleine plastic drankflessen moet daarnaast gerecycled worden. Als die doelen niet gehaald worden, dan wordt er in het voorjaar van 2021 alsnog statiegeld ingevoerd. Tankshops zullen hieraan hoogstwaarschijnlijk niet hoeven deel te nemen, zo blijkt uit de informatie van het ministerie.

Ruimte- en tijdgebrek

Branchevereniging BETA sprak zich eerder al uit tegen het invoeren van statiegeld in de pompshop. Volgens de belangenorganisatie is er in de gemiddelde tankshop veel te weinig ruimte en ontbreekt het shopmedewerkers aan tijd om deze extra taak erbij te doen.

Op basis van het onderzoek en gesprekken met een groot aantal partijen besloot Van Veldhoven om statiegeld op kleine plastic flesjes op z’n vroegst in 2021 in te voeren. Ze is niet van plan om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen. De staatssecretaris denkt aan een bedrag van 10 tot 15 cent voor flessen tot 1 liter. Het Afvalfonds Verpakkingen, dat zal opdraaien voor de kosten van het inzamelen en recyclen, liet weten blij te zijn met de plannen van de staatssecretaris. “Het verpakkend bedrijfsleven is blij met deze gezamenlijke afspraken en steunt deze doelstellingen. Deze gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen. We zetten in op een brede aanpak van zwerfafval, en beginnen met een gerichte aanpak om de doelstellingen te behalen.”

Aanpakken van zwerfafval

Jaarlijks komen er naar schatting tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval terecht. Ook bij verzorgingsplaatsen en tankstations blijft dit een punt van zorg. Onlangs besloot de 27-jarige Niels Aussems uit Waalwijk een eigen campagne op te tuigen om de strijd met zwerfvuil aan te gaan. Hij deed dit door middel van zeven reclamemasten langs drukke snelwegen, duizend led-schermen bij tankstations en campagnes op radio en social media.

Aussems is het toenemend zwerfvuil langs snelwegen meer dan zat en is zelf een bewustwordingscampagne voor de automobilist gestart. “Ik heb vele malen met Rijkswaterstaat, provincie en mijn gemeente gebeld en gemaild. Ze beloven beterschap, alleen doen te weinig en nemen dan de mentaliteit als excuus.” Aussems wil de oorlog aan het zwerfvuil verklaren. Hij doet dit door automobilisten van alle kanten bewust te maken dat afval in de afvalbak hoort.

(Foto: Tank & Rast Gruppe)

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen rol voor kleine winkeliers bij eventuele uitbreiding van statiegeld | TankPro.nl
Foto: Tank & Rast Gruppe

Geen rol voor kleine winkeliers bij eventuele uitbreiding van statiegeld

Foto: Tank & Rast Gruppe

Kleine winkeliers worden ontlast bij een eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen. Dat heeft het ministerie van I&W laten weten bij het aanbieden van het ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer. Een beslissing over het wel of niet invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats.

Maart vorig jaar maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe afspraken. Er moeten 70 tot 90 procent minder plastic drankflesjes in het zwerfafval belanden en 90 procent van de kleine plastic drankflessen moet daarnaast gerecycled worden. Als die doelen niet gehaald worden, dan wordt er in het voorjaar van 2021 alsnog statiegeld ingevoerd. Tankshops zullen hieraan hoogstwaarschijnlijk niet hoeven deel te nemen, zo blijkt uit de informatie van het ministerie.

Ruimte- en tijdgebrek

Branchevereniging BETA sprak zich eerder al uit tegen het invoeren van statiegeld in de pompshop. Volgens de belangenorganisatie is er in de gemiddelde tankshop veel te weinig ruimte en ontbreekt het shopmedewerkers aan tijd om deze extra taak erbij te doen.

Op basis van het onderzoek en gesprekken met een groot aantal partijen besloot Van Veldhoven om statiegeld op kleine plastic flesjes op z’n vroegst in 2021 in te voeren. Ze is niet van plan om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen. De staatssecretaris denkt aan een bedrag van 10 tot 15 cent voor flessen tot 1 liter. Het Afvalfonds Verpakkingen, dat zal opdraaien voor de kosten van het inzamelen en recyclen, liet weten blij te zijn met de plannen van de staatssecretaris. “Het verpakkend bedrijfsleven is blij met deze gezamenlijke afspraken en steunt deze doelstellingen. Deze gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen. We zetten in op een brede aanpak van zwerfafval, en beginnen met een gerichte aanpak om de doelstellingen te behalen.”

Aanpakken van zwerfafval

Jaarlijks komen er naar schatting tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval terecht. Ook bij verzorgingsplaatsen en tankstations blijft dit een punt van zorg. Onlangs besloot de 27-jarige Niels Aussems uit Waalwijk een eigen campagne op te tuigen om de strijd met zwerfvuil aan te gaan. Hij deed dit door middel van zeven reclamemasten langs drukke snelwegen, duizend led-schermen bij tankstations en campagnes op radio en social media.

Aussems is het toenemend zwerfvuil langs snelwegen meer dan zat en is zelf een bewustwordingscampagne voor de automobilist gestart. “Ik heb vele malen met Rijkswaterstaat, provincie en mijn gemeente gebeld en gemaild. Ze beloven beterschap, alleen doen te weinig en nemen dan de mentaliteit als excuus.” Aussems wil de oorlog aan het zwerfvuil verklaren. Hij doet dit door automobilisten van alle kanten bewust te maken dat afval in de afvalbak hoort.

(Foto: Tank & Rast Gruppe)

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.