TankPro Magazine 1: is opkomst onbemand tanken nog te stoppen?

Het eerste nummer van TankPro Magazine van dit jaar is verschenen. Deze editie staat onder meer in het teken van de opkomst en stijgende populariteit van onbemande tankstations. Zo interviewden we oprichter/directeur Jan Harmen Akkerman van TanQyou over zijn toekomstplannen en ontfutselden we hem een primeur. Daarnaast gingen we op bezoek bij directeur Richard Fieten van Fieten Olie die erin slaagde om als goedkoopste tankstationketen uit de Nationale Tanktest te komen. Ook spraken we met Robert Offringa van TinQ, Michael Romijn van Tango en met directeuren Olivier Van Parys en Geert Houbrechts van Total Nederland. Hoe kijken zij naar de toekomst?  

Voor de tweede keer op rij kwam Fieten Olie begin dit jaar als goedkoopste tankstationketen uit de Nationale Tanktest. Het Drentse bedrijf hield daarmee gevestigde namen als Tango, TinQ en Firezone achter zich. “Dat heeft wel een en ander losgemaakt. De telefoon stond hier afgelopen tijd roodgloeiend”, vertelt directeur Richard Fieten. Wil je een goede boterham kunnen verdienen met het verkopen van brandstof, dan is het exploiteren van een onbemand tankstation volgens Fieten de beste optie: “Een winkel kan lucratief zijn, maar in dat geval moet de plek zich daar wel voor lenen.”

Deelautoconcept

Jan Harmen Akkerman van TanQyou is erg ambitieus. De uitbater van onbemande tankstations zet graag een stapje extra en biedt meer dan alleen brandstof. “Dit jaar rollen we TanQyou Vroomm uit waarmee je deelauto’s kunt huren. Via een app op je smartphone kun je zien op welke locatie zo’n auto beschikbaar is. TanQyou Vroomm past in ons brede concept. Dienstverlening wordt steeds belangrijker voor de klant. Daarnaast denken wij dat de wereld van brandstof en mobiliteit snel verandert. Je moet met deze veranderingen meegaan en als bedrijf meer bieden dan enkel brandstof.”

De populariteit van onbemand tanken stijgt met de dag. Begrijpelijk, want tanken kan er snel en voordelig. In de rij voor de kassa staan behoort tot het verleden en het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat dat noodzakelijk was. Toch was pinnen aan de pomp 20 jaar geleden nog lang niet vanzelfsprekend. Een duik in de geschiedenis leert dat Tango aan de basis stond van de opkomst van cashloos tanken. We blikken terug op de eerste jaren en op de toekomst van het onbemande tanken met Robert Offringa van TinQ en Michael Romijn van Tango.

(Ver)lichtend voorbeeld

Veiligheid heeft veel met verlichting te maken. Kapotte lampen creëren angstgevoelens, waardoor potentiële klanten niet bij jouw tankstation durven te stoppen. Het is dus zaak om voor goede lichtbronnen te kiezen, stelt expert Serge Verhoeven van SloanLED: “De eerste indruk is doorslaggevend. Is die niet goed, dan ben je de klant kwijt.”

Ook in de carwash kun je maar één keer een eerste indruk maken. Dat beseft eigenaar Van Boven zich maar al te goed en daarom liet hij een nieuwe slip- en slijtvaste vloer plaatsen. Naast de keuze voor de coatingvloer vertelt de ondernemer ook over het gebruik van social media, zijn waterzuiveringssysteem en het belang van duurzaamheid.

Naast deze onderwerpen valt er nog veel meer te ontdekken in dit eerste nummer van TankPro Magazine van 2019. Zo lees je bijvoorbeeld over de zeer smakelijke tosti’s van The Tosti Club. Deze zijn gemakkelijk in een bestaand foodconcept te integreren. De column komt dit keer van Tim Schoenmakers (BETA). Hij gaat in op een zeer actueel thema: moet je als tankstation op dit moment wel of niet inspelen op snellaadpalen?

Abonnement op TankPro Magazine

Het magazine is een uitstekende aanvulling op het online nieuws dat wordt gebracht door de nieuwssites van TankPro.nl en CarwashPro.nl. Het tijdschrift biedt specials, interviews, reportages, achtergronden en analyses. Kijk voor meer informatie en abonnementen op de speciale website van het magazine. De tweede editie van 2019 verschijnt in april.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.