Groei van fastfoodrestaurants biedt kansen voor tankstations

Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland is afgelopen vijf jaar toegenomen van 364 naar 422 restaurants. Vooral op snelweglocaties, bij outletcenters en in de grote steden groeide het aanbod fors. Dat blijkt uit de publicatie Het Fastfoodrestaurant in beeld van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het adviesbureau voorspelt dat het einde van de groei voorlopig nog niet in zicht is.

Gemeenten met een relatief groot aanbod aan fastfoodlocaties liggen vaak langs A-snelwegen waar zich clusters van fastfoodrestaurants bevinden. Voorbeelden daarvan zijn onder meer Veenendaal, Capelle aan de IJssel, Gouda en Rijswijk. Ook valt op dat er in gemeenten met outletcenters (Roosendaal, Lelystad, Roermond) of high traffic locaties (Schiphol en rondom het brugrestaurant aan de A4) veel fastfoodrestaurants gevestigd zijn.

De stijging van fastfoodrestaurants in vijf jaar tijd bedraagt 17 procent, een groei die iets achterblijft bij de ontwikkeling van de totale fastservicesector. Die groeide met 19 procent, vooral door toename van het lunchroom- en grillroomaanbod.

Grote drie

In Nederland behoort bijna 85 procent van de fastfoodrestaurants tot een van de drie grote ketens: McDonalds, KFC, Burger King. Noord-Holland heeft, mede dankzij Amsterdam de hoogste dichtheid van aantal fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners (3,2). Vooral in Drenthe en Zeeland zijn fastfoodrestaurants minder sterk vertegenwoordigd. Dit komt onder meer doordat hier weinig kilometers rijksweg zijn. Dit zijn immers belangrijke locaties voor fastfoodrestaurants.

Tankstationbedrijven zoeken steeds vaker de samenwerking op met fastfoodketens. EG Group, dat stations van Texaco en Esso exploiteert in de Benelux, werkt in België onder meer samen met Burger King en in Nederland met Subway. Bij nieuwbouwprojecten voor foodcourts op prominente locaties langs de snelweg slaan ketens en tankstations geregeld de handen ineen.

Foodcourts langs snelweg

Vorige week opende TinQ een onbemand tankstation op een nieuw foodcourt langs de A50 bij Uden, waar binnenkort ook restaurants van Subway, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken de deuren openen. Het nieuwe tankstation van Avia Marees op bedrijventerrein Zevenhuis in Hoorn opent in de loop van 2019 de deuren. De nieuwe locatie komt langs de Westfrisiaweg, vlakbij de snelweg A7. Behalve een nieuw tankstation met een groot autowascentrum, komen er bij het nieuwe ‘multi traffic point’ ook restaurants van De Beren, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Subway en Febo. Spare Rib Express krijgt bovendien een plekje in de Avia-shop.

Lees ook: 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groei van fastfoodrestaurants biedt kansen voor tankstations | TankPro.nl

Groei van fastfoodrestaurants biedt kansen voor tankstations

Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland is afgelopen vijf jaar toegenomen van 364 naar 422 restaurants. Vooral op snelweglocaties, bij outletcenters en in de grote steden groeide het aanbod fors. Dat blijkt uit de publicatie Het Fastfoodrestaurant in beeld van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het adviesbureau voorspelt dat het einde van de groei voorlopig nog niet in zicht is.

Gemeenten met een relatief groot aanbod aan fastfoodlocaties liggen vaak langs A-snelwegen waar zich clusters van fastfoodrestaurants bevinden. Voorbeelden daarvan zijn onder meer Veenendaal, Capelle aan de IJssel, Gouda en Rijswijk. Ook valt op dat er in gemeenten met outletcenters (Roosendaal, Lelystad, Roermond) of high traffic locaties (Schiphol en rondom het brugrestaurant aan de A4) veel fastfoodrestaurants gevestigd zijn.

De stijging van fastfoodrestaurants in vijf jaar tijd bedraagt 17 procent, een groei die iets achterblijft bij de ontwikkeling van de totale fastservicesector. Die groeide met 19 procent, vooral door toename van het lunchroom- en grillroomaanbod.

Grote drie

In Nederland behoort bijna 85 procent van de fastfoodrestaurants tot een van de drie grote ketens: McDonalds, KFC, Burger King. Noord-Holland heeft, mede dankzij Amsterdam de hoogste dichtheid van aantal fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners (3,2). Vooral in Drenthe en Zeeland zijn fastfoodrestaurants minder sterk vertegenwoordigd. Dit komt onder meer doordat hier weinig kilometers rijksweg zijn. Dit zijn immers belangrijke locaties voor fastfoodrestaurants.

Tankstationbedrijven zoeken steeds vaker de samenwerking op met fastfoodketens. EG Group, dat stations van Texaco en Esso exploiteert in de Benelux, werkt in België onder meer samen met Burger King en in Nederland met Subway. Bij nieuwbouwprojecten voor foodcourts op prominente locaties langs de snelweg slaan ketens en tankstations geregeld de handen ineen.

Foodcourts langs snelweg

Vorige week opende TinQ een onbemand tankstation op een nieuw foodcourt langs de A50 bij Uden, waar binnenkort ook restaurants van Subway, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken de deuren openen. Het nieuwe tankstation van Avia Marees op bedrijventerrein Zevenhuis in Hoorn opent in de loop van 2019 de deuren. De nieuwe locatie komt langs de Westfrisiaweg, vlakbij de snelweg A7. Behalve een nieuw tankstation met een groot autowascentrum, komen er bij het nieuwe ‘multi traffic point’ ook restaurants van De Beren, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Subway en Febo. Spare Rib Express krijgt bovendien een plekje in de Avia-shop.

Lees ook: 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.