Minder valse eurobiljetten in Nederland aangetroffen in 2018

Het aantal valse biljetten is vorig jaar gedaald met 10 procent ten opzichte van 2017. In totaal werden 38.900 eurobiljetten aangetroffen die bleken vervalst. Dat heeft De Nederlandsche Bank bekendgemaakt. Een exacte verklaring voor de afname is niet gegeven, maar volgens DNB dragen oplettende retailers en de aandacht van politie en justitie bij aan de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

De echtheid van een biljet is volgens DNB binnen enkele seconden te controleren. Ondernemers kunnen daarvoor gebruikmaken van door de ECB gecertificeerde detectieapparaten. Vanaf eind mei komen er nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Om te controleren of deze echt zijn, is een software-update nodig laat DNB weten. Voor consumenten heeft DNB een ‘Echt-of-vals’-app ontwikkeld.

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd nam het aantal valse eurobiljetten af. Wereldwijd werden het afgelopen jaar 563.000 stuks uit omloop genomen. Dat was 19 procent minder dan in 2017. Vergeleken met de 22 miljard echte eurobiljetten die wereldwijd in omloop zijn, blijft het aantal aangetroffen valse eurobiljetten gering. In Nederland wordt vooral het biljet van 50 euro vervalst, in andere eurolanden daarnaast ook de 20 euro.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minder valse eurobiljetten in Nederland aangetroffen in 2018 | TankPro.nl

Minder valse eurobiljetten in Nederland aangetroffen in 2018

Het aantal valse biljetten is vorig jaar gedaald met 10 procent ten opzichte van 2017. In totaal werden 38.900 eurobiljetten aangetroffen die bleken vervalst. Dat heeft De Nederlandsche Bank bekendgemaakt. Een exacte verklaring voor de afname is niet gegeven, maar volgens DNB dragen oplettende retailers en de aandacht van politie en justitie bij aan de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

De echtheid van een biljet is volgens DNB binnen enkele seconden te controleren. Ondernemers kunnen daarvoor gebruikmaken van door de ECB gecertificeerde detectieapparaten. Vanaf eind mei komen er nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Om te controleren of deze echt zijn, is een software-update nodig laat DNB weten. Voor consumenten heeft DNB een ‘Echt-of-vals’-app ontwikkeld.

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd nam het aantal valse eurobiljetten af. Wereldwijd werden het afgelopen jaar 563.000 stuks uit omloop genomen. Dat was 19 procent minder dan in 2017. Vergeleken met de 22 miljard echte eurobiljetten die wereldwijd in omloop zijn, blijft het aantal aangetroffen valse eurobiljetten gering. In Nederland wordt vooral het biljet van 50 euro vervalst, in andere eurolanden daarnaast ook de 20 euro.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.