Foto: Lars Veenstra

Hamer-directeur Fons Jans: ‘Data is de nieuwe olie’

Foto: Lars Veenstra

Nieuwe technieken en ontwikkelingen zijn brancheoverstijgend en zeker niet in een hokje te plaatsen. Tijdens het 80-jarig jubileumfeest in Apeldoorn gaf Hamer-directeur Fons Jans een voorproefje op de plannen van de technisch dienstverlener. Volgens Jans is het belangrijker dan ooit om goed om je heen te kijken en verschillende werelden slim bij elkaar te laten komen.

“Het begon in 1938, met Henk Hamer. Hij startte een installatiebedrijf zonder diploma’s. Op het bordje stond ‘H.J. Hamer Loodgieter, elektra enz.’ En dat laatste – enzovoort – is precies wat we vandaag doen”, grapt Jans. Het bedrijf is groot geworden met de aanleg en het onderhoud van tankstations en brandstofdepots en uitgegroeid tot marktleider in de Benelux. Naast de hoofdlocatie in Apeldoorn, heeft Hamer inmiddels vestigingen in Assen, Rosmalen en Kruibeke (België).

In de jaren vijftig en zestig maakte het bedrijf een flinke groei door in de tankstationmarkt. “Tot 1974, de oliecrisis zorgde ervoor dat alles in een keer anders werd. We waren voor 90 procent afhankelijk van olie. Het bedrijf besloot een andere weg in te slaan”, vertelt Jans. In 1978 nam Andries Jans plaats in de directie van Hamer, hij nam het bedrijf in 1981 over. Ook zoon Jans junior was in die jaren al een vertrouwde gast op de werkvloer. Hij deed onder meer het onderhoud van de auto’s.

(Het artikel gaat verder onder de foto)Foto: Lars Veenstra

Nieuwe energie

Hamer had in die jaren zo’n 75 man in dienst en een mooie klantenkring. “Maar er moest echt wat gebeuren. Er waaide een nieuwe energie door het bedrijf. Anders denken stond centraal. Er werd gekozen voor baanbrekende concepten. Door deze projecten kreeg het bedrijf financiële ruggengraat en konden we verder groeien.” Een mooi voorbeeld van dat anders denken vond volgens Jans plaats eind jaren tachtig, na de val van de Berlijnse muur. Het bedrijf mocht shops gaan bouwen bij tankstations van BP in Oost-Duitsland, 220 in totaal. Logistiek gezien was het een flinke uitdaging in een nog onbekende wereld. Er werd een groot rijdend hotel gebouwd, waar de medewerkers van Hamer in konden slapen, eten, douchen. Twee ploegen gingen om de beurt steeds tien dagen naar Oost-Duitsland. In recordtempo werden de meer dan tweehonderd shops gebouwd.”

In 1995 nam Jans junior het bedrijf, dat toen 220 medewerkers had, over van zijn vader. Afgelopen jaren werd Hamer steeds verder uitgebreid. Anno 2018 is Hamer – naast een totaalaanbieder op het gebied van brandstoffen en tankstations – ook actief op het terrein van onder meer brandveiligheid, technisch beheer, asbestsanering en datacenterinstallaties. Kernactiviteit is techniek, technische installaties en de hieraan verwante technische dienstverlening. Het bedrijf heeft ondertussen ongeveer vierhonderd medewerkers in Nederland en België.

De brandstoffenmarkt is anno 2018 nog steeds een belangrijk speerpunt voor het van oorsprong Apeldoornse bedrijf, maar de pijlen zijn vandaag de dag ook op een groot aantal andere expertises gericht. Jans denkt niet zo in hokjes, maar hij gelooft in verbreding en slimme samenwerkingen. In de hal zijn onder meer studenten van de TU Delft en TU Eindhoven te gast, universiteiten waar Hamer een partnerschap mee heeft. Het Eco-Runner Team Delft is het waterstofraceteam van de TU Delft. Het team wil de wereld laten zien dat de grenzen op het gebied van efficiëntie in de automobielsector nog lang niet zijn bereikt. TU Eindhoven demonstreert onder meer een techniek waarbij elektriciteit wordt opgewekt met mierenzuur.

(Het artikel gaat verder onder de foto)Foto: Lars Veenstra

Uitdagingen in de ruimte

Ook het verhaal dat astronaut André Kuipers op het podium vertelt – over de uitdagingen die hij voor zijn kiezen kreeg voor en tijdens zijn ruimtereis – sluit aan bij hoe Jans kijkt naar de wereld. Welke onverwachte zaken er ook gebeuren en wat er ook op je pad komt, je moet proberen daar zo goed mogelijk op in te spelen. Dingen doen die anderen niet doen. Techniek en goede samenwerking gaan daarbij hand in hand.

Het gaat volgens de Hamer-directeur vooral om het creëren en zien van kansen. Daarbij moeten nieuwe innovaties en technieken leidend zijn. “We testen voor ons eigen wagenpark onder meer met HVO en hybride voertuigen. Daarnaast hebben we 2500 vierkante meter zonnepanelen besteld.” Ook big data wordt steeds belangrijker. “Data is de nieuwe olie. Daar zetten we flink op in. Net als op augmented reality. Daarmee kun je technisch personeel – dat vandaag de dag schaars is – zo optimaal mogelijk begeleiden.”

Hamer is klaar voor de volgende decennia. Er is extra grond aangekocht in Apeldoorn om uit te kunnen breiden en het bedrijf heeft z’n vizier breed gericht om alle kansen in beeld te hebben. “Ik ben vooral trots en tevreden. Eigenlijk zijn we al 80 jaar druk met de toekomst. We willen laten zien wie we zijn en waar we naartoe gaan. Dat is een uitdaging die nooit ophoudt.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.