verkeer

Steeds meer voertuigen op de Nederlandse wegen

Dat de Nederlandse wegen steeds voller raken merken de meeste chauffeurs wel. Cijfers van het CBS tonen het nu ook: het aantal automobielen op de weg blijft groeien. Daarin is een opvallende stijging te zien in het aantal bestelbusjes dat op de Nederlandse wegen rond rijden. Bij deze categorie is de grootste stijging te zien zo blijkt uit de Jaarmonitor Wegvoertuigen.

Het aantal wegvoertuigen in Nederland is begin 2018, vergeleken met een jaar eerder, met 2 procent toegenomen. Op 1 januari stonden er 12,5 miljoen wegvoertuigen in ons land geregistreerd. Van bijna alle types nam het aantal toe. Vooral het aantal bestelwagens liet een groei zien. Ook zijn er meer elektrische bussen. Dat blijkt uit de laatste Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS.

Het gros van alle wegvoertuigen, twee derde, bestond begin 2018 uit personenauto’s. In totaal telde Nederland er op 1 januari ruim 8,3 miljoen. Dat is 1,8 procent meer dan een jaar eerder. Bijna 90 procent van alle personenauto’s is in het bezit van particulieren. Dit is anders bij nieuwe personenauto’s, waarvan de helft in het bezit is van bedrijven. Bedrijven bezitten gemiddeld jongere auto’s dan particulieren. Ruim 90 procent is van na 2010, terwijl nog net geen derde van de auto’s in particulier bezit zo jong is. In 2017 werden er in totaal 427 duizend personenauto’s verkocht; dat is 9 procent meer dan een jaar eerder.

Bedrijfsvoertuigen

Het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark telde begin dit jaar 1,1 miljoen voertuigen. Dit is ruim 3 procent meer dan op 1 januari 2017. Deze groei komt met name door de toename van het aantal bestelauto’s. Vooral de verkoop van bestelauto’s liet een stijgende lijn zien. Van de 90.000 nieuw verkochte bedrijfsmotorvoertuigen was ruim 80 procent een bestelwagen. In 2017 werden 74.000 nieuwe bestelauto’s verkocht, een toename van 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Het bestelautopark groeide voor het derde jaar op rij. Begin 2018 telde ons land ruim 883 duizend bestelauto’s.

Na jaren van krimp is het aantal bussen de laatste twee jaar weer iets gestegen. Begin dit jaar stonden er bijna 10.000 bussen geregistreerd, een stijging van 1 procent vergeleken met een jaar eerder. In 2017 steeg het aantal bussen ook al, toen met 4 procent.

Het aantal elektrische bussen is in één jaar flink toegenomen. Op 1 januari 2018 waren er 321 elektrische bussen, 68 procent meer dan een jaar eerder. Het aandeel elektrisch aangedreven bussen op het totaal, dat voornamelijk op diesel rijdt, blijft echter laag. Het aandeel elektrisch was op 1 januari 2018 nog altijd maar 3,3 procent van het totaal aantal bussen.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Steeds meer voertuigen op de Nederlandse wegen | TankPro.nl
verkeer

Steeds meer voertuigen op de Nederlandse wegen

Dat de Nederlandse wegen steeds voller raken merken de meeste chauffeurs wel. Cijfers van het CBS tonen het nu ook: het aantal automobielen op de weg blijft groeien. Daarin is een opvallende stijging te zien in het aantal bestelbusjes dat op de Nederlandse wegen rond rijden. Bij deze categorie is de grootste stijging te zien zo blijkt uit de Jaarmonitor Wegvoertuigen.

Het aantal wegvoertuigen in Nederland is begin 2018, vergeleken met een jaar eerder, met 2 procent toegenomen. Op 1 januari stonden er 12,5 miljoen wegvoertuigen in ons land geregistreerd. Van bijna alle types nam het aantal toe. Vooral het aantal bestelwagens liet een groei zien. Ook zijn er meer elektrische bussen. Dat blijkt uit de laatste Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS.

Het gros van alle wegvoertuigen, twee derde, bestond begin 2018 uit personenauto’s. In totaal telde Nederland er op 1 januari ruim 8,3 miljoen. Dat is 1,8 procent meer dan een jaar eerder. Bijna 90 procent van alle personenauto’s is in het bezit van particulieren. Dit is anders bij nieuwe personenauto’s, waarvan de helft in het bezit is van bedrijven. Bedrijven bezitten gemiddeld jongere auto’s dan particulieren. Ruim 90 procent is van na 2010, terwijl nog net geen derde van de auto’s in particulier bezit zo jong is. In 2017 werden er in totaal 427 duizend personenauto’s verkocht; dat is 9 procent meer dan een jaar eerder.

Bedrijfsvoertuigen

Het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark telde begin dit jaar 1,1 miljoen voertuigen. Dit is ruim 3 procent meer dan op 1 januari 2017. Deze groei komt met name door de toename van het aantal bestelauto’s. Vooral de verkoop van bestelauto’s liet een stijgende lijn zien. Van de 90.000 nieuw verkochte bedrijfsmotorvoertuigen was ruim 80 procent een bestelwagen. In 2017 werden 74.000 nieuwe bestelauto’s verkocht, een toename van 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Het bestelautopark groeide voor het derde jaar op rij. Begin 2018 telde ons land ruim 883 duizend bestelauto’s.

Na jaren van krimp is het aantal bussen de laatste twee jaar weer iets gestegen. Begin dit jaar stonden er bijna 10.000 bussen geregistreerd, een stijging van 1 procent vergeleken met een jaar eerder. In 2017 steeg het aantal bussen ook al, toen met 4 procent.

Het aantal elektrische bussen is in één jaar flink toegenomen. Op 1 januari 2018 waren er 321 elektrische bussen, 68 procent meer dan een jaar eerder. Het aandeel elektrisch aangedreven bussen op het totaal, dat voornamelijk op diesel rijdt, blijft echter laag. Het aandeel elektrisch was op 1 januari 2018 nog altijd maar 3,3 procent van het totaal aantal bussen.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.