Shell en Total profiteren van stijgende olie- en gasprijzen

Oliebedrijven Shell en Total kunnen terugkijken op een positief eerste kwartaal van 2018. Beide bedrijven plukken de vruchten van de gestegen olie- en gasprijzen. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door de hogere vraag en de lagere productie door de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC).

De winst van Shell bedroeg in Q1 5,3 miljard dollar (4,4 miljard euro), in het eerste kwartaal van 2017 was dit 3,75 miljard dollar (3,1 miljard euro). De goede cijfers zijn volgens Shell-topman Ben van Beurden te danken aan de hogere olie- en gasprijzen, de aanhoudende groei en de zeer goede resultaten bij de onderdelen Integrated Gas – waaronder de LNG-activiteiten – en Upstream. De Downstream-divisie (raffinage, verkoop en transport) viel met een winst van 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro) lager uit dan in Q1 van 2017, toen de teller uitkwam op 2,5 miljard dollar (2 miljard euro).

2,7 miljoen vaten

Ook Total heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro), wat een stijging betekent van 13 procent. De Fransen wisten de productie in Q1 flink te verhogen. Het olie- en gasbedrijf produceerde in de eerste drie maanden van 2018 het equivalent van 2,7 miljoen vaten olie per dag, 5 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dit is onder meer te danken aan overnames en nieuwe projecten, laat het bedrijf weten.

Ook ExxonMobil profiteerde van de hogere olie- en gasprijzen, maar de productie viel wel lager uit dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 4,6 miljard dollar (3,8 miljard euro), dat was in Q1 van 2017 4 miljard dollar (3,3 miljard euro). De omzet steeg van 58,7 miljard dollar (48,4 miljard euro) naar ruim 68 miljard dollar (56,1 miljard euro).

Aan de pomp

Dat de olieprijzen in de lift zitten, is ook te merken aan de pomp. Volgens Paul van Selms van United Consumers, dat de prijzen dagelijks onder de loep neemt, ligt de prijs van een liter Euro 95 op dit moment bij snelwegstations gemiddeld op 1,738 euro. Dat is de hoogste prijs in dik tweeënhalf jaar.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell en Total profiteren van stijgende olie- en gasprijzen | TankPro.nl