Grondvervuiling bij tankstation: groot probleem, simpele oplossing

Hoe kan op een tankstation dat gebouwd is volgens de laatste en hoogste milieu-eisen ongemerkt grondvervuiling ontstaan? Het overkwam de Haagse tankstation-ondernemer Fred Zandstra. Wat was hier aan de hand? En had dit voorkomen kunnen worden?

In 2016 nam Zandstra zijn station aan de Maanweg weer terug in eigen beheer. Voor die tijd had de Haagse ondernemer de locatie tien jaar verhuurd aan de partij achter de tankstations van Texaco (het toenmalige Delek, tegenwoordig EG Group). Hij besloot om het station weer zelf te gaan runnen en om te kleuren naar Berkman. Maar tijdens de teruggave bleek de grond boven de voorraadtanks vervuild te zijn met een mix van allerlei producten.

Peilputten

Het viel Zandstra op dat er regenwater boven de peilputten bleef staan. Hij besloot om hulp in te roepen en liet het gehele straatwerk ophalen en de peilputten verhogen. “Ik heb het station in 2000 zelf laten bouwen en wist daardoor precies hoe alles in elkaar zat onder de grond. De brandstoftanks liggen zes meter diep. Als er 100.000 liter ingaat, dan zal de tank door het gewicht wat gaan zakken. Dat kan zomaar tien tot twintig centimeter zijn. Datzelfde geldt ook voor de peilputten, die daardoor in een kuil komen te liggen en het regenwater opvangen.”

Omdat Zandstra op het moment van de overname werd geconfronteerd met de nieuwe grondvervuiling
liet hij op 1 maart 2016 alle brandstoftanks en leidingen afpersen. Kort daarna schakelde hij een gespecialiseerd rioolbedrijf in om ook…

Benieuwd naar de oorzaak van de grondvervuiling? En naar de oplossing? Het verhaal is te lezen is TankPro Magazine 2. Kijk hier voor meer informatie en het aanvragen van een abonnement.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.