Food Court Uden © Reggestede

Raad van State geeft groen licht voor bouw TinQ-tankstation in Uden

Food Court Uden © Reggestede

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven voor de bouw van een Foodcourt langs de A50 bij Uden. Op het terrein ten oosten van de snelweg komen een nieuw onbemand tankstation van TinQ en drie fastfoodrestaurants. Het gaat om locaties van Subway, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken. De bezwaren van twee ondernemers die een tankstation in de buurt exploiteren en van diverse omwonenden werden door de rechter van tafel geveegd.

Robert Offringa van Enviem Retail, dat het tankstation gaat exploiteren, is blij dat de plannen voor het bouwen van het nieuwe TinQ-station door kunnen gaan. “Wij zijn heel positief over de uitspraak van de Raad van State. TinQ zit op dit moment nog niet in Uden en wij willen op deze locatie graag een vestiging hebben.” De gunstige ligging langs de snelweg A50 en naast de drie restaurants maakt deze plek voor het bedrijf achter de TinQ-stations erg interessant.

De bezwaarmakers reageerden teleurgesteld op de uitspraak. Volgens hen is onvoldoende aangetoond dat er behoefte is aan nog een tankstation in de omgeving. Zij zetten vraagtekens bij het rapport Distributief Planologisch Onderzoek Tanklocatie Uden-Noord, dat door bureau Star Line werd uitgevoerd. De bezwaarmakers voerden een notitie van bureau PostmenBalm aan. Dit bureau komt tot de conclusie dat de brandstoffenmarkt nu al ongestructureerd is gezien de gemiddeld lage doorzetten. Een extra tankstation zal de situatie in hun ogen verder verergeren.

Met het oog op de toekomst wordt het voor de ondernemers alleen nog maar onzekerder. Zij voeren aan dat de brandstoffenmarkt komende decennia door de opkomst van elektrische auto’s met ongeveer een derde gaat dalen. Deze conclusie wordt ook ondersteund door BETA. De belangenvereniging van zelfstandige tankstationondernemers is van mening dat op dit moment in Uden-Noord al te veel tankstations aanwezig zijn.

40 meter hoge reclamemast

De bezwaren van omwonenden hadden verder onder meer betrekking op aantasting van het uitzicht en lichthinder door de 40 hoge reclamemast die op het terrein neergezet wordt. Ook zijn zij bang voor parkeer- en geluidsoverlast. Twee omwonenden vrezen dat hun woning als gevolg van het plan onverkoopbaar zal worden vanwege ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat.

In december 2016 stemde een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Uden voor het project. Vooral de economische en financiële voordelen waren daarbij doorslaggevend. Wel werden kanttekeningen geplaatst bij de 40 meter hoge reclamemast die op de locatie wordt neergezet.

Door de uitspraak van de Raad van State kan de bouw van het nieuwe project, dat wordt uitgevoerd door Reggestede, binnenkort van start gaan. De gemeente verwacht binnen drie maanden de benodigde omlegging van de Looweg te hebben gerealiseerd. Het terrein zal bovendien bouwrijp worden gemaakt. Het tankstation en de restaurants zullen volgens verwachting begin 2019 opengaan.

Foto: Reggestede Projecten

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.