Uitbreiding statiegeld nog niet van de baan; geen heffing op blikjes

Statiegeld op kleine plastic flesjes wordt op z’n vroegst in 2021 ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Of het statiegeldsysteem ook daadwerkelijk wordt uitgebreid naar kleinere flessen, is nog onzeker. Als 90 procent van de flesjes binnen twee jaar wordt hergebruikt en het zwerfafval komende tijd fors vermindert, dan gaat de uitbreiding niet door. De staatssecretaris is overigens niet van plan om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen.

De beslissing om de uitbreiding van statiegeld uit te stellen is een slechte zaak voor het milieu, vinden de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. In hun ogen leiden de methodes van de industrie om zwerfafval te verminderen niet tot resultaat. Het zorgt er in hun ogen enkel voor dat uitbreiding van statiegeld wordt geblokkeerd.

Milieubelasting

“Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties in een gezamenlijke mededeling. “We weten dat de weg van het statiegeld wel werkt. Bewijzen zijn er in Scandinavië en Duitsland. Ook meer dan 200 gemeenten komen zelf tot die conclusie en hebben zich aangesloten bij de statiegeldalliantie. Het valt niet uit te leggen aan de bevolking dat een eenvoudige milieumaatregel die de steun heeft van 80 procent van de Nederlanders en meer dan 200 gemeenten, wordt uitgesteld”, zeggen de milieuorganisaties.

Volgens Van Veldhoven is het heffen van statiegeld op kleinere plastic flessen een goede manier om afval in de openbare ruimte te verminderen en om het recyclen van plastic te stimuleren. De staatssecretaris denkt aan een bedrag van 10 tot 15 cent voor flessen tot 1 liter. Maar als de verpakkingsindustrie er komende twee jaar in slaagt 90 procent van de flesjes te hergebruiken én de sector 70 tot 90 procent van het zwerfafval weet te verminderen, dan gaat de invoering van het statiegeld niet door.

Doelstellingen

Het Afvalfonds Verpakkingen, dat opdraait voor de kosten van het inzamelen en recyclen, laat weten blij te zijn met de plannen van de staatssecretaris. “Het verpakkend bedrijfsleven is blij met deze gezamenlijke afspraken en steunt deze doelstellingen. Deze gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen. We zetten in op een brede aanpak van zwerfafval, en beginnen met een gerichte aanpak om de doelstellingen te behalen.”

Vooral supermarkten zijn niet gelukkig met een eventuele uitbreiding van statiegeld. Zij zullen in dat geval waarschijnlijk verantwoordelijk worden voor de inzameling. Ook brancheorganisatie BETA liet eerder al weten weinig te zien in uitbreiding van het statiegeld naar kleine flessen en eventueel ook blikjes. De belangenvereniging voorziet onder meer extra administratieve lasten.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uitbreiding statiegeld nog niet van de baan; geen heffing op blikjes | TankPro.nl

Uitbreiding statiegeld nog niet van de baan; geen heffing op blikjes

Statiegeld op kleine plastic flesjes wordt op z’n vroegst in 2021 ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Of het statiegeldsysteem ook daadwerkelijk wordt uitgebreid naar kleinere flessen, is nog onzeker. Als 90 procent van de flesjes binnen twee jaar wordt hergebruikt en het zwerfafval komende tijd fors vermindert, dan gaat de uitbreiding niet door. De staatssecretaris is overigens niet van plan om ook statiegeld op blikjes te gaan heffen.

De beslissing om de uitbreiding van statiegeld uit te stellen is een slechte zaak voor het milieu, vinden de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. In hun ogen leiden de methodes van de industrie om zwerfafval te verminderen niet tot resultaat. Het zorgt er in hun ogen enkel voor dat uitbreiding van statiegeld wordt geblokkeerd.

Milieubelasting

“Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties in een gezamenlijke mededeling. “We weten dat de weg van het statiegeld wel werkt. Bewijzen zijn er in Scandinavië en Duitsland. Ook meer dan 200 gemeenten komen zelf tot die conclusie en hebben zich aangesloten bij de statiegeldalliantie. Het valt niet uit te leggen aan de bevolking dat een eenvoudige milieumaatregel die de steun heeft van 80 procent van de Nederlanders en meer dan 200 gemeenten, wordt uitgesteld”, zeggen de milieuorganisaties.

Volgens Van Veldhoven is het heffen van statiegeld op kleinere plastic flessen een goede manier om afval in de openbare ruimte te verminderen en om het recyclen van plastic te stimuleren. De staatssecretaris denkt aan een bedrag van 10 tot 15 cent voor flessen tot 1 liter. Maar als de verpakkingsindustrie er komende twee jaar in slaagt 90 procent van de flesjes te hergebruiken én de sector 70 tot 90 procent van het zwerfafval weet te verminderen, dan gaat de invoering van het statiegeld niet door.

Doelstellingen

Het Afvalfonds Verpakkingen, dat opdraait voor de kosten van het inzamelen en recyclen, laat weten blij te zijn met de plannen van de staatssecretaris. “Het verpakkend bedrijfsleven is blij met deze gezamenlijke afspraken en steunt deze doelstellingen. Deze gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen. We zetten in op een brede aanpak van zwerfafval, en beginnen met een gerichte aanpak om de doelstellingen te behalen.”

Vooral supermarkten zijn niet gelukkig met een eventuele uitbreiding van statiegeld. Zij zullen in dat geval waarschijnlijk verantwoordelijk worden voor de inzameling. Ook brancheorganisatie BETA liet eerder al weten weinig te zien in uitbreiding van het statiegeld naar kleine flessen en eventueel ook blikjes. De belangenvereniging voorziet onder meer extra administratieve lasten.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.