Zuid-Holland neemt maatregelen na incidenten bij Shell en Esso

De provincie Zuid-Holland neemt aanvullende maatregelen om incidenten bij risicovolle bedrijven te voorkomen. De maatregelen volgen op incidenten bij Shell Pernis en Esso in het Botlekgebied zomer vorig jaar. Volgens de provincie is verscherping noodzakelijk om incidenten in de toekomst te voorkomen en om de veiligheid van de inwoners in dit gebied te garanderen.

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de incidenten en beide bedrijven moeten maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de incidenten ontstaan zijn door menselijke fouten. Beide bedrijven zijn onder verscherpt toezicht geplaatst en moeten extra maatregelen nemen, waaronder aangekondigde en onaangekondigde controles. Verder wordt de samenwerking tussen de inspectiediensten verbeterd en worden er nieuwe methoden ontwikkeld om het toezicht te verbeteren.

Incidenten bij Shell en ExxonMobil

In de zomer van 2017 deden zich bij de raffinaderij van Shell Pernis en ExxonMobil (Esso) een aantal incidenten voor. Bij Shell vond op 29 juli kortsluiting plaats in een van de elektrische schakelstations. Daardoor gingen alle fabrieken op het terrein uit bedrijf. Twee dagen later deed zich een lekkage voor in een leiding van de HF Alkylatie-fabriek. Daardoor lekte een aanzienlijke hoeveelheid waterstoffluoride uit een leiding.

Op 21 augustus was er sprake van brand in een fornuis van de Powerformerfabriek bij Esso in het Botlekgebied. Tijdens de brand kwam veel roet vrij. Dit sloeg neer in de directe omgeving. Daardoor kon een deel van de oogst van bedrijven in de omgeving niet meer worden verkocht.

Shell en Esso moeten maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Dit houdt onder andere ook een rapportageverplichting over alle bijna ongevallen in. Zowel Shell als Esso zijn daarnaast onderdeel van het toezichtproject voor onderhoudsstops. Zo zal onder meer de veiligheidscultuur onder de loep worden genomen. Beide bedrijven zijn gehouden aan het binnen termijnen nakomen van alle maatregelen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zuid-Holland neemt maatregelen na incidenten bij Shell en Esso | TankPro.nl

Zuid-Holland neemt maatregelen na incidenten bij Shell en Esso

De provincie Zuid-Holland neemt aanvullende maatregelen om incidenten bij risicovolle bedrijven te voorkomen. De maatregelen volgen op incidenten bij Shell Pernis en Esso in het Botlekgebied zomer vorig jaar. Volgens de provincie is verscherping noodzakelijk om incidenten in de toekomst te voorkomen en om de veiligheid van de inwoners in dit gebied te garanderen.

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de incidenten en beide bedrijven moeten maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de incidenten ontstaan zijn door menselijke fouten. Beide bedrijven zijn onder verscherpt toezicht geplaatst en moeten extra maatregelen nemen, waaronder aangekondigde en onaangekondigde controles. Verder wordt de samenwerking tussen de inspectiediensten verbeterd en worden er nieuwe methoden ontwikkeld om het toezicht te verbeteren.

Incidenten bij Shell en ExxonMobil

In de zomer van 2017 deden zich bij de raffinaderij van Shell Pernis en ExxonMobil (Esso) een aantal incidenten voor. Bij Shell vond op 29 juli kortsluiting plaats in een van de elektrische schakelstations. Daardoor gingen alle fabrieken op het terrein uit bedrijf. Twee dagen later deed zich een lekkage voor in een leiding van de HF Alkylatie-fabriek. Daardoor lekte een aanzienlijke hoeveelheid waterstoffluoride uit een leiding.

Op 21 augustus was er sprake van brand in een fornuis van de Powerformerfabriek bij Esso in het Botlekgebied. Tijdens de brand kwam veel roet vrij. Dit sloeg neer in de directe omgeving. Daardoor kon een deel van de oogst van bedrijven in de omgeving niet meer worden verkocht.

Shell en Esso moeten maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Dit houdt onder andere ook een rapportageverplichting over alle bijna ongevallen in. Zowel Shell als Esso zijn daarnaast onderdeel van het toezichtproject voor onderhoudsstops. Zo zal onder meer de veiligheidscultuur onder de loep worden genomen. Beide bedrijven zijn gehouden aan het binnen termijnen nakomen van alle maatregelen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.