DCB Energy gaat 15 nieuwe multifuel tanklocaties bouwen

DCB Energy geeft gas met het bouwen van nieuwe tankstations waar alternatieve brandstoffen zoals waterstof, cng en lng verkrijgbaar zijn. Het bedrijf uit Spijkenisse, dat op dit moment 36 eigen tankstations exploiteert in Nederland, heeft de handtekening gezet onder het plan om een Energy Hub neer te zetten langs de snelweg A28 bij Assen. “In totaal gaan we vijftien van deze nieuwe groene locaties realiseren voor 2021”, vertelt Bas Hollemans van DCB Energy.

Het bedrijf wil een netwerk van E-Hubs realiseren op strategische plekken door heel Nederland. Daar kunnen naast benzine, diesel en Adblue ook alternatieve brandstoffen getankt worden en komen snellaadpalen voor elektrische auto’s te staan. “De eerste vijf locaties hebben we inmiddels bekendgemaakt, de overige plekken volgen komende tijd. We willen nog niet alles prijsgeven aan de concurrentie”, laat Hollemans weten. Lng en hoogcalorisch cng kan vanaf volgende week getankt worden in Den Hoorn, in Venlo vanaf januari. Roosendaal volgt in februari. De vierde locatie komt in de buurt van Schiphol.

Focus op goederenvervoer

Met de nieuwe locatie langs de A28 bij Assen wil DCB Energy vooral inspelen op het goederenvervoer en vrachtverkeer richting het noorden van Duitsland en Scandinavië. “We kiezen bewust voor slimme locaties langs grote verkeersaders. We gaan lng aanbieden en zullen een truckparking voor 23 vrachtwagens realiseren.” Liquefied natural gas, ook wel bekend als vloeibaar aardgas, is onder meer geschikt voor toepassing in vrachtwagens. In vergelijking met diesel valt de CO2- en NOx-uitstoot een stuk lager uit. Naast lng kunnen klanten op de nieuwe locatie in Assen straks ook hoogcalorisch cng tanken.

Het aantal plekken in Nederland waar waterstof kan worden getankt, is nog bescheiden. Ook daar ziet Hollemans een rol voor DCB Energy weggelegd. “Dit is het bekende kip-en-eiprobleem. Wij willen niet achteroverleunen, maar aan de slag. Wat andere partijen doen, vinden we niet zo relevant. We hebben onze plannen uitgestippeld. Het gaat immers ook om onze eigen toekomst. En daarbij zien wij zeker een belangrijke rol voor waterstof weggelegd.”

Nieuwbouwlocaties

Voor het realiseren van de tankstations kiest DCB Energy vooral voor nieuwe industrieterreinen bij afritten van snelwegen. “Dat heeft voor- en nadelen. Het traject van het aanvragen van vergunningen neemt wel de nodige tijd in beslag. Je krijgt te maken met nieuwe bestemmingsplannen. Dat kost soms wat meer tijd dan vooraf ingecalculeerd.”

Het bedrijf is op dit moment op zoek naar partijen om mee samen te werken. “Dat geldt voor het aanbod van brandstoffen en voor het vinden van afnemers. We willen de handen ineenslaan met provincies, gemeenten en bedrijven in de regio van de nieuwe tankstations om de energietransitie te versnellen. Het is voor taxi’s, vervoersmaatschappijen, vuilnisophaaldiensten en gemeentelijk vervoer ook interessant om over te schakelen op duurzame brandstoffen. Dat kan ze bijvoorbeeld goed van pas komen bij nieuwe aanbestedingen.”

Horeca-aanbod

Alle procedures zijn inmiddels opgestart. DCB Energy wil graag snel beginnen met het bouwen van de nieuwe locatie in Assen en rekent op witte rook na de bouwvak van 2018. “Het terrein is 1,5 hectare groot en naast het tankstation en de truckparking moet er ook een horeca-aanbod komen. Door de ligging, net naast de snelweg, kan het verkeer van beide richtingen aankloppen”, sluit Hollemans af.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

DCB Energy gaat 15 nieuwe multifuel tanklocaties bouwen | TankPro.nl

DCB Energy gaat 15 nieuwe multifuel tanklocaties bouwen

DCB Energy geeft gas met het bouwen van nieuwe tankstations waar alternatieve brandstoffen zoals waterstof, cng en lng verkrijgbaar zijn. Het bedrijf uit Spijkenisse, dat op dit moment 36 eigen tankstations exploiteert in Nederland, heeft de handtekening gezet onder het plan om een Energy Hub neer te zetten langs de snelweg A28 bij Assen. “In totaal gaan we vijftien van deze nieuwe groene locaties realiseren voor 2021”, vertelt Bas Hollemans van DCB Energy.

Het bedrijf wil een netwerk van E-Hubs realiseren op strategische plekken door heel Nederland. Daar kunnen naast benzine, diesel en Adblue ook alternatieve brandstoffen getankt worden en komen snellaadpalen voor elektrische auto’s te staan. “De eerste vijf locaties hebben we inmiddels bekendgemaakt, de overige plekken volgen komende tijd. We willen nog niet alles prijsgeven aan de concurrentie”, laat Hollemans weten. Lng en hoogcalorisch cng kan vanaf volgende week getankt worden in Den Hoorn, in Venlo vanaf januari. Roosendaal volgt in februari. De vierde locatie komt in de buurt van Schiphol.

Focus op goederenvervoer

Met de nieuwe locatie langs de A28 bij Assen wil DCB Energy vooral inspelen op het goederenvervoer en vrachtverkeer richting het noorden van Duitsland en Scandinavië. “We kiezen bewust voor slimme locaties langs grote verkeersaders. We gaan lng aanbieden en zullen een truckparking voor 23 vrachtwagens realiseren.” Liquefied natural gas, ook wel bekend als vloeibaar aardgas, is onder meer geschikt voor toepassing in vrachtwagens. In vergelijking met diesel valt de CO2- en NOx-uitstoot een stuk lager uit. Naast lng kunnen klanten op de nieuwe locatie in Assen straks ook hoogcalorisch cng tanken.

Het aantal plekken in Nederland waar waterstof kan worden getankt, is nog bescheiden. Ook daar ziet Hollemans een rol voor DCB Energy weggelegd. “Dit is het bekende kip-en-eiprobleem. Wij willen niet achteroverleunen, maar aan de slag. Wat andere partijen doen, vinden we niet zo relevant. We hebben onze plannen uitgestippeld. Het gaat immers ook om onze eigen toekomst. En daarbij zien wij zeker een belangrijke rol voor waterstof weggelegd.”

Nieuwbouwlocaties

Voor het realiseren van de tankstations kiest DCB Energy vooral voor nieuwe industrieterreinen bij afritten van snelwegen. “Dat heeft voor- en nadelen. Het traject van het aanvragen van vergunningen neemt wel de nodige tijd in beslag. Je krijgt te maken met nieuwe bestemmingsplannen. Dat kost soms wat meer tijd dan vooraf ingecalculeerd.”

Het bedrijf is op dit moment op zoek naar partijen om mee samen te werken. “Dat geldt voor het aanbod van brandstoffen en voor het vinden van afnemers. We willen de handen ineenslaan met provincies, gemeenten en bedrijven in de regio van de nieuwe tankstations om de energietransitie te versnellen. Het is voor taxi’s, vervoersmaatschappijen, vuilnisophaaldiensten en gemeentelijk vervoer ook interessant om over te schakelen op duurzame brandstoffen. Dat kan ze bijvoorbeeld goed van pas komen bij nieuwe aanbestedingen.”

Horeca-aanbod

Alle procedures zijn inmiddels opgestart. DCB Energy wil graag snel beginnen met het bouwen van de nieuwe locatie in Assen en rekent op witte rook na de bouwvak van 2018. “Het terrein is 1,5 hectare groot en naast het tankstation en de truckparking moet er ook een horeca-aanbod komen. Door de ligging, net naast de snelweg, kan het verkeer van beide richtingen aankloppen”, sluit Hollemans af.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.