Achterban FNV akkoord met nieuwe cao tankstationpersoneel

De leden van FNV hebben positief gereageerd op de nieuwe cao voor petrol- en carwashbedrijven. Volgens FNV-bestuurder en -onderhandelaar Albert Kuiper is de achterban van de vakbond te spreken over het cao-voorstel. “Wat ons betreft staat niets de ondertekening meer in de weg.”

Kuiper was als eerste onderhandelaar nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe cao. Hij is tevreden over het verloop van het proces en het uiteindelijke resultaat. “We hebben de moeilijke dossiers niet tot het einde van de rit laten wachten, maar tussentijds al opgepakt. Dat heeft heel positief uitgepakt. Bovendien blijven we komende tijd met elkaar in gesprek over lastige onderwerpen.”

Loonsverhoging van 4,5 procent in twee jaar

De zeventienduizend werknemers van tankstations en wasstraten gaan er, verdeeld over twee jaar, 4,5 procent op vooruit. Naast de loonsverhoging, zijn er ook afspraken gemaakt over de reparatie van de WW. Ook blijft er extra geïnvesteerd worden in scholing en opleiding. De nieuwe cao heeft een looptijd van 25 maanden en is per 1 december ingegaan. De lonen gaan aan het begin van 2018 en 2019 omhoog.

Over een aantal thema’s blijven vakbonden en werkgevers komende tijd in gesprek. “Over de veiligheid van werknemers bijvoorbeeld, want daar maken we ons grote zorgen over. De veiligheidskooi blijft een belangrijk thema. Veiligheidsglas wordt als klantonvriendelijk ervaren, maar andere methodes voor de bescherming van werknemers zijn er nog niet. Daarom is ook een belangrijke afspraak dat het gebruik van de veiligheidskooi blijft bestaan.”

Nog geen groen licht van alle partijen

“Wij hebben afgesproken dat we op het gebied van wetgeving, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en generatiepact nog in onderhandeling blijven en hebben ook gezamenlijk de bereidheid om op dit gebied na overeenstemming de cao tussentijds te wijzigen. Dit wordt dus gedurende de looptijd per onderwerp apart aan de leden voorgelegd.”

De verwachting is dat ook de leden van CNV en van de brancheverenigingen komende week groen licht geven voor het invoeren van de nieuwe cao.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Achterban FNV akkoord met nieuwe cao tankstationpersoneel | TankPro.nl

Achterban FNV akkoord met nieuwe cao tankstationpersoneel

De leden van FNV hebben positief gereageerd op de nieuwe cao voor petrol- en carwashbedrijven. Volgens FNV-bestuurder en -onderhandelaar Albert Kuiper is de achterban van de vakbond te spreken over het cao-voorstel. “Wat ons betreft staat niets de ondertekening meer in de weg.”

Kuiper was als eerste onderhandelaar nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe cao. Hij is tevreden over het verloop van het proces en het uiteindelijke resultaat. “We hebben de moeilijke dossiers niet tot het einde van de rit laten wachten, maar tussentijds al opgepakt. Dat heeft heel positief uitgepakt. Bovendien blijven we komende tijd met elkaar in gesprek over lastige onderwerpen.”

Loonsverhoging van 4,5 procent in twee jaar

De zeventienduizend werknemers van tankstations en wasstraten gaan er, verdeeld over twee jaar, 4,5 procent op vooruit. Naast de loonsverhoging, zijn er ook afspraken gemaakt over de reparatie van de WW. Ook blijft er extra geïnvesteerd worden in scholing en opleiding. De nieuwe cao heeft een looptijd van 25 maanden en is per 1 december ingegaan. De lonen gaan aan het begin van 2018 en 2019 omhoog.

Over een aantal thema’s blijven vakbonden en werkgevers komende tijd in gesprek. “Over de veiligheid van werknemers bijvoorbeeld, want daar maken we ons grote zorgen over. De veiligheidskooi blijft een belangrijk thema. Veiligheidsglas wordt als klantonvriendelijk ervaren, maar andere methodes voor de bescherming van werknemers zijn er nog niet. Daarom is ook een belangrijke afspraak dat het gebruik van de veiligheidskooi blijft bestaan.”

Nog geen groen licht van alle partijen

“Wij hebben afgesproken dat we op het gebied van wetgeving, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en generatiepact nog in onderhandeling blijven en hebben ook gezamenlijk de bereidheid om op dit gebied na overeenstemming de cao tussentijds te wijzigen. Dit wordt dus gedurende de looptijd per onderwerp apart aan de leden voorgelegd.”

De verwachting is dat ook de leden van CNV en van de brancheverenigingen komende week groen licht geven voor het invoeren van de nieuwe cao.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.