Exxon rondt verkoop tankstations in Noorwegen af

ExxonMobil heeft al zijn Esso-stations in Noorwegen verkocht aan het Ierse bedrijf DCC. Met de overname is een bedrag van omgerekend zo’n 252 miljoen euro gemoeid. Begin 2017 werd al duidelijk dat de Ierse retailer de tankstations wilde overnemen. Inmiddels heeft de Noorse mededingingsautoriteit groen licht gegeven en is de deal beklonken.

Het gaat om 142 tankstations in eigen beheer en 108 Esso-dealerlocaties. Met deze stations bezette Esso qua schaalgrootte de derde positie in Noorwegen. Op jaarbasis verkopen de 250 tankstations bij elkaar zo’n zeshonderd miljoen liter brandstof per jaar.

Overnames Europese Esso-stations

Het Ierse DCC kennen we in ons land vooral als moederbedrijf van Benegas, dat actief is op de Nederlandse markt met LP Autogas. De retailer timmert al langer aan de weg op de markt in West-Europa. In 2014 nam het bedrijf enkele honderden Esso-stations over in Frankrijk. Ook in Nederland was DCC op zoek naar partijen, maar dat heeft nog niet geresulteerd in overnames.

Esso heeft afgelopen jaren in verschillende landen tankstations in de etalage gezet. Alle ‘company owned’ locaties in ons land werden van de hand gedaan. Ook in België heeft Esso geen stations meer in eigen beheer. In Nederland hebben onder meer Vissers Olie, Haan en NRGValue vestigingen van Esso overgenomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.