Meerderheid Nederlanders zegt zonder autobezit te kunnen

ROTTERDAM - De Botlektunnel in de A15 tussen Europoort en Rotterdam is donderdagmiddag onder water gelopen na hevige regenval. In de oeververbinding staat een halve tot een meter water. De tunnel is in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Aan beide zijden staan lange files. De overlast houdt aan totdat de tunnel is leeggepompt. Drie enorme tankwagens assisteren daarbij. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Maar liefst 59 procent van de Nederlanders zegt best zonder autobezit te kunnen voor verplaatsingen in de vrije tijd. Voor woon-werkverkeer is dat zelfs 68 procent. Vooral mensen jonger dan 35 jaar kiezen in hun vrije tijd voor alternatieve vervoersoplossingen. Dat blijkt uit onderzoek dat leasemaatschappij ALD Automotive deed naar het mobiliteitsgebruik van ruim vijfduizend Europeanen.

Tevens werd duidelijk dat Nederlanders het bezit van een auto minder noodzakelijk vinden dan respondenten uit andere Europese landen. Bij de Fransen gaat dit ook op, maar dan specifiek voor woon-werkverkeer. In Italië is de auto hoe dan ook voor het merendeel (78 procent) van de bevolking een kostbaar bezit.

Autobezit

Populaire alternatieven voor het eigen autobezit zijn carpoolen, leasen, taxi’s of het gebruik van on-demand mobiliteitsdiensten zoals Uber. In Nederland maakt 29 procent van de ondervraagden weleens gebruik van carpooling. Dat zijn met name Nederlandse vrouwen en jongeren tot 35 jaar. Een vorm van mobiliteit die in Nederland nog aan populariteit kan winnen, is het autodelen, zoals gebruikers van Snappcar en Car2Go doen. Met name dit laatste is in Spanje en Italië in trek.

Onderzoek

Het onderzoek is een initiatief van ALD Automotive. Dat bedrijf heeft een vloot van ruim 1,4 miljoen voertuigen en is actief in 43 landen. Daarmee is het naar eigen zeggen één van de grootste leasemaatschappijen ter wereld. Aan het onderzoek werkten 5.021 respondenten uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland mee. De interviews vonden vorige maand plaats onder Europeanen van achttien jaar en ouder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.