Total koopt oliedivisie van vrachtvervoerder Maersk

Total neemt de olie-activiteiten van het Deense bedrijf Maersk over. Het energieconcern betaalt 7,45 miljard dollar voor het bedrijfsonderdeel, waarmee de Fransen hun positie in onder andere de Noordzee willen verbeteren. De transactie moet nog goedkeuring krijgen van de Deense autoriteiten en is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 afgerond.

Total gaf eerder deze zomer al aan te speuren naar overnames. Door een hogere kasstroom en een lagere schuldenlast is de financiële positie van de oliemaatschappij verbeterd de afgelopen tijd. Topman Patrick Pouyanné maakte tijdens de presentatie van de tweede-kwartaalcijfers dan ook bekend dat het bedrijf klaar is voor nieuwe acquisities.

Prijsdruk

Dat Total zijn oog heeft laten vallen op de olie-activiteiten van Maersk is wellicht geen verrassing. De Denen hadden eerder al aangegeven afstand te willen doen van het bedrijfsonderdeel. De vrachtvervoerder heeft te kampen met prijsdruk in zijn core-activiteiten. Daarnaast hebben zij, net als oliemaatschappijen, last van de lage wereldmarktprijs voor olie. Het rendement op deze divisie stond daardoor onder druk.

Door de deal wordt Total de op één na grootste speler in de Noordzee-oliemarkt, waarbij het een versterkte positie krijgt in Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië. Ook krijgt het bedrijf toegang tot het gewilde olie- en gasveld Johan Sverdrup. Dit veld gaat tegen het einde van dit decennium in productie en levert waarschijnlijk genoeg olie op voor de komende vijftig jaar, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad. Het is een van de grootste energievelden ooit gevonden onder de Noordzee.

Lees ook: Ook Total ziet winst stijgen in tweede kwartaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Total koopt oliedivisie van vrachtvervoerder Maersk | TankPro.nl

Total koopt oliedivisie van vrachtvervoerder Maersk

Total neemt de olie-activiteiten van het Deense bedrijf Maersk over. Het energieconcern betaalt 7,45 miljard dollar voor het bedrijfsonderdeel, waarmee de Fransen hun positie in onder andere de Noordzee willen verbeteren. De transactie moet nog goedkeuring krijgen van de Deense autoriteiten en is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 afgerond.

Total gaf eerder deze zomer al aan te speuren naar overnames. Door een hogere kasstroom en een lagere schuldenlast is de financiële positie van de oliemaatschappij verbeterd de afgelopen tijd. Topman Patrick Pouyanné maakte tijdens de presentatie van de tweede-kwartaalcijfers dan ook bekend dat het bedrijf klaar is voor nieuwe acquisities.

Prijsdruk

Dat Total zijn oog heeft laten vallen op de olie-activiteiten van Maersk is wellicht geen verrassing. De Denen hadden eerder al aangegeven afstand te willen doen van het bedrijfsonderdeel. De vrachtvervoerder heeft te kampen met prijsdruk in zijn core-activiteiten. Daarnaast hebben zij, net als oliemaatschappijen, last van de lage wereldmarktprijs voor olie. Het rendement op deze divisie stond daardoor onder druk.

Door de deal wordt Total de op één na grootste speler in de Noordzee-oliemarkt, waarbij het een versterkte positie krijgt in Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië. Ook krijgt het bedrijf toegang tot het gewilde olie- en gasveld Johan Sverdrup. Dit veld gaat tegen het einde van dit decennium in productie en levert waarschijnlijk genoeg olie op voor de komende vijftig jaar, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad. Het is een van de grootste energievelden ooit gevonden onder de Noordzee.

Lees ook: Ook Total ziet winst stijgen in tweede kwartaal

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.