‘BP in gesprek over verkoop bedrijfsactiviteiten op Noordzee’

BP zou zijn Noordzee-portfolio nog verder willen afslanken. Het energieconcern is hiervoor in overleg met diverse geïnteresseerde partijen. Dat schrijven verschillende internationale media. Om welke bedrijfsonderdelen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Eerder dit jaar verkochten de Britten al andere onderdelen op de Noordzee.

BP is sinds de jaren zestig aanwezig in het gebied. Het was destijds een van de pioniers qua diepzee-oliewinning op de Noordzee. In de tussenliggende periode is het bedrijf daar altijd sterk aanwezig geweest. Nu zou overleg worden gevoerd met diverse geïnteresseerde partijen om delen van het activapakket te verkopen. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Boorplatform

De multinational gaf in het recente verleden aan de Noordzee te beschouwen als ‘heartland’ en de sterke aanwezigheid te willen behouden. Inmiddels zou intern overleg zijn geweest om toch onderdelen te verkopen. Zo moet geld worden vrijgemaakt voor onder meer boetes die het bedrijf moet betalen vanwege de ramp met Deepwater Horizon in 2010.

Destijds vond een ontploffing plaats op het boorplatform, die aan elf mensen het leven kostte. Ook stroomde er veel olie in zee, waardoor veel schade ontstond. Daarnaast moeten de eventueel vrij te komen bedragen worden gebruikt om de aanhoudend lage olieprijs het hoofd te bieden.

Gesprekken

Vooral investeringsmaatschappijen zouden interesse hebben in de activa. De gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium en het is niet geheel duidelijk om hoeveel onderdelen het gaat en welke dit zijn. In april dit jaar verkochten de Britten voor 250 miljoen dollar een onshore en offshore oliepijplijn en enkele bijbehorende Noordzee-onderdelen. Ook Shell heeft zijn aanwezigheid in het gebied recentelijk verkleind. De Brits-Nederlandse energiereus verkocht voor drie miljard euro aan bezittingen. Nieuwe eigenaar werd het Britse olie- en gasbedrijf Chrysaor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.