Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat werknemers kans hebben op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet is opgenomen. Het gaat om situaties waarin de werkgever zich misdragen heeft. De werknemer heeft dan recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hem geleden schade. Daardoor zou de vergoeding niet afhankelijk zijn van uitsluitend de periode dat iemand ergens heeft gewerkt.

De betreffende rechtszaak was aangespannen door een kapster tegen haar voormalig werkgever. Ze werd na 25 jaar door het bedrijf ontslagen. Volgens een hoogleraar arbeidsrecht is de uitspraak van de Hoge Raad goed voor alle werknemers, meldt de NOS. Door de uitspraak weet ieder personeelslid dat als ontslag gepaard gaat met wangedrag van de werkgever, er een ontslagvergoeding kan worden verkregen die rekening houdt met het leed dat is veroorzaakt.

Rechtbank

Een deel van het maatwerk dat voorheen in het ontslagrecht was opgenomen, zou door deze beslissing van de Hoge Raad weer mogelijk worden. In 2015 zijn namelijk nieuwe regels van kracht geworden, waarin ontslagen personeelsleden recht hebben op een transitievergoeding. Het gaat daarbij om een vast bedrag, gebaseerd op het aantal jaren dat bij een bedrijf is gewerkt. De ruimte voor maatwerk was daardoor beperkt.

Nu is door de Hoge Raad dus bepaald dat bij het bepalen van de vergoeding ook gekeken moet worden naar  de schade die ook daadwerkelijk is geleden door het ontslag, zowel materieel als immaterieel. Zo moet bijvoorbeeld ook psychische schade en pensioentekort in acht worden genomen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever | TankPro.nl

Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat werknemers kans hebben op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet is opgenomen. Het gaat om situaties waarin de werkgever zich misdragen heeft. De werknemer heeft dan recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hem geleden schade. Daardoor zou de vergoeding niet afhankelijk zijn van uitsluitend de periode dat iemand ergens heeft gewerkt.

De betreffende rechtszaak was aangespannen door een kapster tegen haar voormalig werkgever. Ze werd na 25 jaar door het bedrijf ontslagen. Volgens een hoogleraar arbeidsrecht is de uitspraak van de Hoge Raad goed voor alle werknemers, meldt de NOS. Door de uitspraak weet ieder personeelslid dat als ontslag gepaard gaat met wangedrag van de werkgever, er een ontslagvergoeding kan worden verkregen die rekening houdt met het leed dat is veroorzaakt.

Rechtbank

Een deel van het maatwerk dat voorheen in het ontslagrecht was opgenomen, zou door deze beslissing van de Hoge Raad weer mogelijk worden. In 2015 zijn namelijk nieuwe regels van kracht geworden, waarin ontslagen personeelsleden recht hebben op een transitievergoeding. Het gaat daarbij om een vast bedrag, gebaseerd op het aantal jaren dat bij een bedrijf is gewerkt. De ruimte voor maatwerk was daardoor beperkt.

Nu is door de Hoge Raad dus bepaald dat bij het bepalen van de vergoeding ook gekeken moet worden naar  de schade die ook daadwerkelijk is geleden door het ontslag, zowel materieel als immaterieel. Zo moet bijvoorbeeld ook psychische schade en pensioentekort in acht worden genomen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.