Holthausen bouwt futuristisch waterstofstation in Emmen

Emmen krijgt op bedrijvenpark A37 een futuristisch ogend tankstation voor cng, lng en waterstof. Ook komt er een regionale productie-eenheid voor dit waterstofgas. Er is een investering van vijf miljoen euro mee gemoeid en het geheel moet in de tweede helft van volgend jaar in bedrijf zijn. Initiatiefnemer is het bedrijf Holthausen Clean Energy Solutions.

De Groningse onderneming presenteerde haar plannen onlangs tijdens een ondernemersbijeenkomst van de Verenging Parkmanagement, de VPB. De komst van het nieuwe tankstation voor alternatieve brandstoffen is gekoppeld aan de bouw van een grote zonneakker van 38 hectare op het naastgelegen bedrijventerrein Oranjepoort. Deze akker wordt gebouwd door het bedrijf Groenleven. Daar is ook een Fieldlab gepland, een experimenteer- en testlocatie voor alles wat met zonnestroom te maken heeft.

Afnemers

Aan het tankstation voor waterstof is een installatie gekoppeld die ter plaatse de waterstof produceert voor zowel het eigen tankstation als voor andere afnemers in de regio. Deze laatste groep wordt via een mobiel tankstation bevoorraad. De waterstofproductie krijgt straks z’n energie van het nabijgelegen zonnepark. Het tankstation moet verrijzen op een ruim 1 hectare grote locatie naast Truckpoint op het bedrijvenpark A37. Het nog aan te leggen zonnepark Oranjepoort van 38 hectare ligt daar straks slechts enkele honderden meters vandaan.

Het moment van realisatie van het zonnepark en de voorzieningen voor waterstofproductie met bijbehorend tankstation zijn gekoppeld aan een nog door de overheid te verlenen SDE-subsidie voor duurzame energie. Daarover moet nog dit jaar duidelijkheid komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Holthausen bouwt futuristisch waterstofstation in Emmen”

Marten Kooi|09.03.18|20:33

Is het al bekend wanneer dit wordt gerealiseerd?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.