ExxonMobil wil alle tankstations in Duitsland verkopen

ExxonMobil wil al zijn Duitse tankstations verkopen. Het gaat om bijna duizend locaties bij de oosterburen. Wie de stations gaat uitbaten, is nog niet duidelijk. De vestigingen moeten in de toekomst wel blijven draaien onder Esso-vlag. Het bedrijf sluit daarmee aan bij hun strategie in Nederland en België. Daar werden eerder al de volledige netwerken verkocht aan zelfstandige maatschappijen en ondernemers.

De Amerikaanse oliegigant is op de Duitse tankstationmarkt nummer vijf. Het beschikt over een netwerk van zo’n duizend locaties aan het onderliggende wegennet en aan de Autobahn. Veel snelwegstations zijn in handen van Tank & Rast, dat in Duitsland sowieso het grootste deel van alle rijkswegstations beheert.

Constructie

ExxonMobil wil toe naar een constructie waarbij het verantwoordelijk blijft voor de marketing, maar de distributie en exploitatie door partners worden gedaan. Het bekende roodwitte Esso-merk moet wel op de luifel blijven staan en er moeten Exxon-brandstoffen worden verkocht.

De Amerikanen hebben al langer de strategie om minder tankstations in eigen beheer te hebben. Zo verkocht het bedrijf in 2015 ongeveer honderd Esso-locaties in Nederland aan NRGValue. Dat waren de laatste vestigingen die nog in eigen beheer waren. In België is het afstoten van het tankstationnetwerk al eerder afgerond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.