Tankstations weigeren vaak buddyhonden uit onwetendheid

Getraumatiseerde oorlogsveteranen of gezinnen met een autistisch kind stuiten regelmatig op problemen bij tankstations. Ze hebben een buddyhond of autismegeleidehond, maar deze mogen vaak de winkel niet in. Petra Serrarens van KNGF Geleidehonden denkt dat dit komt uit onwetendheid en vraagt aandacht voor dit probleem. “Als medewerkers en uitbaters eenmaal weten hoe de vork in de steel zit, lost het probleem zich meestal vanzelf op.” De dieren zijn gemakkelijk te herkennen aan hun speciale dekjes (zie foto onderaan dit artikel).

Bij tankstations mogen honden over het algemeen niet naar binnen. Als gevolg daarvan worden ook assistentiehonden voor bijvoorbeeld ex-soldaten met een posttraumatische stressstoornis (ptss) regelmatig geweigerd. “Maar het dier buiten laten staan, is echt geen optie”, legt Serrarens uit. “Deze honden zijn speciaal opgeleid om hun baas bij te staan en deze mensen hebben dat ook echt nodig.”

“Een buddyhond is een soort geleidehond. Hij haalt zijn getraumatiseerde baas uit een isolement, biedt steun en vertrouwen, waardoor de baas weer deel kan nemen aan het sociale verkeer. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, emotioneel stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.”

Geweigerd

Oud-politieman Arie Hermans heeft te kampen met ptss en heeft sinds twee jaar een buddyhond. “Mijn hond wordt helaas zeker één of twee keer per maand geweigerd. Autorijden is echt mijn ding en Gussy gaat natuurlijk altijd mee. Dan willen we de auto vol tanken en soms even pauzeren voor een kop koffie. Zo komen we nog eens ergens, maar daar heb ik mijn hond wel bij nodig. Hij is mijn steun en mijn buffer als de mensendrukte ergens wat te veel wordt.”

Serrarens begrijpt heel goed dat niet elke hond een tankstation in mag. Maar volgens haar is het voor mensen met een buddyhond of autismegeleidehond echt van belang dat ze hun professioneel getrainde hond mee naar binnen mogen nemen. “Als het dier geweigerd wordt, berust dat meestal op gebrek aan kennis. Daarom vinden we het belangrijk om aandacht te vragen voor dit probleem. Zo kunnen we de tankstationsector meer vertellen over geleidehonden en het belang ervan.”

Rassen

Hondenrassen die geschikt zijn om opgeleid te worden voor dergelijke begeleiding, zijn Duitse herders, labradors en (golden) retrievers. “Uitbaters van tankstations kunnen erop vertrouwen dat de buddyhonden regelmatig geborsteld worden, schoon zijn en geen vlooien of andere parasieten hebben. Bovendien worden geleidehonden tijdig ingeënt tegen ziekten.” De dieren zijn gemakkelijk te herkennen. Ze dragen een speciaal dekje, met daarop het woord ‘buddyhond’ (zie foto onder).

Bij blindengeleidehonden speelt dit probleem veel minder. Ten eerste omdat deze groep nauwelijks naar tankstations komt. En mochten blinden of slechtzienden toch een bezoek brengen, bijvoorbeeld voor een pakje sigaretten, is de beperking veel gemakkelijker te herkennen. Daardoor worden ze minder vaak geweigerd.

Bron foto: Van der Kant Fotografie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.