Tankstation-icoon Martin van Tol overleden

Tankstation-icoon Martin van Tol is woensdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door branchevereniging BETA, waarvan Van Tol mede-oprichter was. “Met ongeloof en grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van zijn plotselinge overlijden”, schrijft de belangenorganisatie op zijn website. “Martin was voor velen een voorbeeld en leermeester pur sang. Daarom was hij vorig jaar ook de eerste die de BETA Brancheprijs in ontvangst mocht nemen. Een prijs van branchegenoten voor iemand die zich bovenmatig heeft ingezet voor onze sector. Er was er maar één die deze prijs verdiende en wat was hij hier trots op.”

Gedurende zijn tijd bij de belangenvereniging streed hij onder meer tegen de nieuwe winkelsluitingswet en stond hij aan de wieg van de btw-teruggave op zegels. Twee belangrijke zaken waarvan de branche nog steeds de vruchten plukt. “Martin kenmerkte zich als pionier binnen onze branche. Tot op de laatste dag was hij op zoek naar vernieuwing. Hij bleef investeren in zijn bedrijf. Typerend was dat hij zoveel mogelijk van zijn kennis en ervaringen wilde delen. Succes gunde hij ook aan zijn collega’s. Nooit egoïstisch, altijd klaar staan voor een ander.”

Splinter

Als oprichter van SWO de Splinter heeft hij een inkooporganisatie neergezet die nog steeds groeiende is. Veel ondernemers profiteren van de organisatie, doordat ze betere marges hebben in een toch al moeilijke markt. “Zijn visie op winkelruimtes en shops was van ongekende waarde. Mede dankzij zijn initiatieven om bedrijfsbezoeken te organiseren in binnen- en buitenland, gaf hij ons een andere inkijk en bevestigde hij zijn gelijk op het gebied van het moderne, nieuwe shoppen.”

De ondernemer bleef ook na zijn actieve rol als bestuurder van BETA trouw aan de organisatie. Hij sloeg geen enkele bijeenkomst over en bezocht elke regioavond. “We moeten nu verder zonder Martin’s humor, inzet en kennis. Maar we zijn blij dat hij ons achtergelaten heeft mét deze humor, inzet en kennis.”

TankPro-uitgever ProMedia Group wenst alle nabestaanden heel veel sterkte en troost bij het verwerken van dit verlies. Wie een boodschap wil achterlaten, kan dat in het condoleanceregister doen: www.memori.nl/gedenkplaats/martinus-adrianus-cornelis-maria-van-tol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.