Nederlandse Franchise Code wordt in wet vastgelegd

De Nederlandse Franchise Code wordt binnenkort in de wet vastgelegd. De gedragscode moet zorgen voor een eerlijkere verhouding tussen franchisegevers, bijvoorbeeld oliemaatschappijen, en franchisenemers zoals tankstationhouders. Verantwoordelijk minister Henk Kamp (foto) van Economische Zaken stuurt woensdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, die hier waarschijnlijk mee akkoord gaat.

De code is in het leven geroepen om de kleine zelfstandige ondernemer te beschermen tegen de macht van grote retailers. De laatste jaren heeft een scheefgroei plaatsgevonden, waarbij franchisegevers in sommige gevallen constructies hebben bedacht die erop gericht zouden zijn de franchisenemer te laten falen.

Zo kan bijvoorbeeld de inboedel van een failliete ondernemer goedkoop worden opgekocht en duur worden doorverkocht of kan van een volgende ondernemer een nieuwe franchisevergoeding worden opgestreken. Ook zijn er diverse conflicten geweest bij onder meer Albert Heijn en Bakker Bart.

Contractvoorwaarden

Om dit soort uitwassen tegen te gaan, heeft Kamp een gedragscode opgesteld. De code maakt het bijvoorbeeld lastiger om franchisenemers te verplichten contracten met derden te sluiten. Tevens moet het moeilijker worden om contractvoorwaarden eenzijdig aan te passen.

Het document is tot stand gekomen in samenwerking met vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers. De minister zei vorig jaar te hopen dat de sector de code zou aangrijpen om zichzelf te reguleren. Na ruim een jaar is gebleken dat dit niet is gebeurd. Daarom wil de bewindsman het alsnog wettelijk verankeren.

Kritiek

Op de code is van diverse kanten kritiek geuit. Zo vindt de brancheorganisatie van franchisegevers NFV dat te veel wordt gekeken naar de belangen van de franchisenemer. Directeur Jos Burgers zegt (betaalde link) in het FD dat er te veel zaken in staan die commerciële bedrijfsvoering beperken. Als voorbeeld wijst hij op de bepaling die voorschrijft dat franchisegevers periodiek moeten verantwoorden welke tegenprestatie zij leveren voor de franchisevergoeding.

Ook advocaat Dirk van den Berg zette eerder dit jaar vraagtekens bij de code. In vakblad Pompshop zegt hij dat veel normen niet heel concreet opgeschreven zijn en dat het onduidelijk is wie de regels gaat handhaven. Ook vraagt hij zich af hoe de Franchise Code zich verhoudt tot andere regels, zoals huurbescherming.

Lees ook: Nieuwe Franchise Code moet macht oliemaatschappijen inperken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederlandse Franchise Code wordt in wet vastgelegd | TankPro.nl

Nederlandse Franchise Code wordt in wet vastgelegd

De Nederlandse Franchise Code wordt binnenkort in de wet vastgelegd. De gedragscode moet zorgen voor een eerlijkere verhouding tussen franchisegevers, bijvoorbeeld oliemaatschappijen, en franchisenemers zoals tankstationhouders. Verantwoordelijk minister Henk Kamp (foto) van Economische Zaken stuurt woensdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, die hier waarschijnlijk mee akkoord gaat.

De code is in het leven geroepen om de kleine zelfstandige ondernemer te beschermen tegen de macht van grote retailers. De laatste jaren heeft een scheefgroei plaatsgevonden, waarbij franchisegevers in sommige gevallen constructies hebben bedacht die erop gericht zouden zijn de franchisenemer te laten falen.

Zo kan bijvoorbeeld de inboedel van een failliete ondernemer goedkoop worden opgekocht en duur worden doorverkocht of kan van een volgende ondernemer een nieuwe franchisevergoeding worden opgestreken. Ook zijn er diverse conflicten geweest bij onder meer Albert Heijn en Bakker Bart.

Contractvoorwaarden

Om dit soort uitwassen tegen te gaan, heeft Kamp een gedragscode opgesteld. De code maakt het bijvoorbeeld lastiger om franchisenemers te verplichten contracten met derden te sluiten. Tevens moet het moeilijker worden om contractvoorwaarden eenzijdig aan te passen.

Het document is tot stand gekomen in samenwerking met vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers. De minister zei vorig jaar te hopen dat de sector de code zou aangrijpen om zichzelf te reguleren. Na ruim een jaar is gebleken dat dit niet is gebeurd. Daarom wil de bewindsman het alsnog wettelijk verankeren.

Kritiek

Op de code is van diverse kanten kritiek geuit. Zo vindt de brancheorganisatie van franchisegevers NFV dat te veel wordt gekeken naar de belangen van de franchisenemer. Directeur Jos Burgers zegt (betaalde link) in het FD dat er te veel zaken in staan die commerciële bedrijfsvoering beperken. Als voorbeeld wijst hij op de bepaling die voorschrijft dat franchisegevers periodiek moeten verantwoorden welke tegenprestatie zij leveren voor de franchisevergoeding.

Ook advocaat Dirk van den Berg zette eerder dit jaar vraagtekens bij de code. In vakblad Pompshop zegt hij dat veel normen niet heel concreet opgeschreven zijn en dat het onduidelijk is wie de regels gaat handhaven. Ook vraagt hij zich af hoe de Franchise Code zich verhoudt tot andere regels, zoals huurbescherming.

Lees ook: Nieuwe Franchise Code moet macht oliemaatschappijen inperken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.