Driekwart transacties bij tankstations betaald met pinpas

Bijna drie op de vier transacties bij tankstations worden betaald met de pinpas. Het merendeel van de overige betalingen gebeurt met contant geld. Creditcards worden in vier procent van de gevallen gebruikt om af te rekenen. Zowel het aantal pin- als het aantal creditcardbetalingen is relatief hoog in vergelijking met andere sectoren. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van brancheorganisatie Betaalvereniging Nederland en toezichthouder De Nederlandsche Bank naar het gebruik van cash en pinpas in 2016.

Vorig jaar betaalden klanten van tankstations in 72 procent van de gevallen met de bankpas, al dan niet contactloos. 24 procent van de transacties werd afgehandeld met contant geld. De overige vier procent gebeurde met creditcard. Dit laatste percentage is in geen enkele andere sector zo hoog.

Gemeten over alle branches hebben consumenten afgelopen jaar 45 procent van hun aankopen betaald met contant geld. Daarmee is het gebruik van cash net als in de twee voorgaande jaren aanzienlijk gedaald. Pinnen is daarentegen zo populair geworden, dat het in 2015 contant geld voorbij is gestreefd als meest gebruikte betaalmiddel. Inmiddels wordt 54,5 procent van alle transacties gepind. Het aandeel creditcardbetalingen is al enkele jaren stabiel met een half procent.

Bekijk de betalingsmiddelen per branche (tekst loopt door onder deze grafiek).

Contactloos betalen

Consumenten maken steeds meer gebruik van contactloos betalen. Deze nieuwe vorm van afrekenen geschiedt door een bankpas of smartphone tegen een reader te houden of erlangs te ‘swipen’. Bij bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Dit soort betalingen kunnen op steeds meer plekken, ook in de tankstation- en carwashbranche. “De opkomst van contactloos betalen is medebepalend voor een blijvende groei van pin”, benadrukt Betaalvereniging Nederland het belang van deze afrekenmethode.

Er zijn inmiddels diverse plekken waar niet meer met contant geld kan worden betaald, maar dit heeft niet geleid tot toegenomen hinder in het betalingsverkeer. Het aandeel mensen dat de voorkeur geeft aan contant maar niet op die manier kan afrekenen, is sinds 2012 stabiel gebleven, blijkt uit het onderzoek.

Pinnen stimuleren

Banken en toonbankinstellingen hebben in 2005 het Convenant Betalingsverkeer gesloten. Door het gebruik van pin te stimuleren en dat van contant geld te verminderen proberen betrokken partijen de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer in ons land te verhogen.

Drie jaar geleden hebben genoemde partijen zich als doel gesteld dat consumenten eind 2018 zestig procent van hun aankopen met de pinpas betalen en veertig procent contant. Gezien de huidige verhouding tussen pin en contant, en de trend dat consumenten steeds meer aankopen pinnen, is het aannemelijk dat deze doelstelling wordt gehaald.

Hoewel het gebruik van contant geld afneemt, blijft het volgens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer gewenst dat cash als betaalmiddel goed blijft functioneren, zowel voor consumenten als winkeliers. “Dit borgt de toegankelijkheid en financiële stabiliteit van het betalingsverkeer.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Driekwart transacties bij tankstations betaald met pinpas | TankPro.nl

Driekwart transacties bij tankstations betaald met pinpas

Bijna drie op de vier transacties bij tankstations worden betaald met de pinpas. Het merendeel van de overige betalingen gebeurt met contant geld. Creditcards worden in vier procent van de gevallen gebruikt om af te rekenen. Zowel het aantal pin- als het aantal creditcardbetalingen is relatief hoog in vergelijking met andere sectoren. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van brancheorganisatie Betaalvereniging Nederland en toezichthouder De Nederlandsche Bank naar het gebruik van cash en pinpas in 2016.

Vorig jaar betaalden klanten van tankstations in 72 procent van de gevallen met de bankpas, al dan niet contactloos. 24 procent van de transacties werd afgehandeld met contant geld. De overige vier procent gebeurde met creditcard. Dit laatste percentage is in geen enkele andere sector zo hoog.

Gemeten over alle branches hebben consumenten afgelopen jaar 45 procent van hun aankopen betaald met contant geld. Daarmee is het gebruik van cash net als in de twee voorgaande jaren aanzienlijk gedaald. Pinnen is daarentegen zo populair geworden, dat het in 2015 contant geld voorbij is gestreefd als meest gebruikte betaalmiddel. Inmiddels wordt 54,5 procent van alle transacties gepind. Het aandeel creditcardbetalingen is al enkele jaren stabiel met een half procent.

Bekijk de betalingsmiddelen per branche (tekst loopt door onder deze grafiek).

Contactloos betalen

Consumenten maken steeds meer gebruik van contactloos betalen. Deze nieuwe vorm van afrekenen geschiedt door een bankpas of smartphone tegen een reader te houden of erlangs te ‘swipen’. Bij bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Dit soort betalingen kunnen op steeds meer plekken, ook in de tankstation- en carwashbranche. “De opkomst van contactloos betalen is medebepalend voor een blijvende groei van pin”, benadrukt Betaalvereniging Nederland het belang van deze afrekenmethode.

Er zijn inmiddels diverse plekken waar niet meer met contant geld kan worden betaald, maar dit heeft niet geleid tot toegenomen hinder in het betalingsverkeer. Het aandeel mensen dat de voorkeur geeft aan contant maar niet op die manier kan afrekenen, is sinds 2012 stabiel gebleven, blijkt uit het onderzoek.

Pinnen stimuleren

Banken en toonbankinstellingen hebben in 2005 het Convenant Betalingsverkeer gesloten. Door het gebruik van pin te stimuleren en dat van contant geld te verminderen proberen betrokken partijen de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer in ons land te verhogen.

Drie jaar geleden hebben genoemde partijen zich als doel gesteld dat consumenten eind 2018 zestig procent van hun aankopen met de pinpas betalen en veertig procent contant. Gezien de huidige verhouding tussen pin en contant, en de trend dat consumenten steeds meer aankopen pinnen, is het aannemelijk dat deze doelstelling wordt gehaald.

Hoewel het gebruik van contant geld afneemt, blijft het volgens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer gewenst dat cash als betaalmiddel goed blijft functioneren, zowel voor consumenten als winkeliers. “Dit borgt de toegankelijkheid en financiële stabiliteit van het betalingsverkeer.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.