Jongeren hebben minder vaak een auto, maar rijden meer kilometers

Het aantal autobezitters onder 18- tot 30-jarigen nam begin vorig jaar af. Daarentegen is het aantal gereden kilometers van deze groep gestegen. Jongeren rijden zelfs het hoogste aantal kilometers van alle leeftijdsgroepen. Begin vorig jaar hadden jongeren gemiddeld 284 voertuigen op duizend inwoners. in de categorie 30- tot 65-jarigen was dit meer dan tweemaal zo hoog, met 612 auto’s per duizend inwoners. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Het aantal autobezitters en vooral de stijging in het aantal afgelegde kilometers is interessant voor de carwash-branche. Hoe meer kilometers en hoe vaker een auto wordt gebruikt, des te smeriger het voertuig in het algemeen is. Goed nieuws dus voor eigenaren van wasgelegenheden.

Gereden kilometers

De meest recente cijfers die het statistiekbureau heeft over het aantal gereden kilometers komen uit 2014. Destijds reden jongeren gemiddeld ruim veertienduizend kilometer. De doorsnee 30- tot 65-jarige maakte dertienduizend kilometer. Bij de jongeren tussen de 18 en 25 jaar valt 42 procent van het autogebruik onder woon-werkverkeer; 12 procent is voor een studie. Bij de groep 25 tot 30 jaar verschuift dit naar 52 procent voor woon-werkverkeer en nog maar 2,5 procent voor een studie.

Met auto’s van mannen onder de dertig jaar werd drie jaar geleden gemiddeld 14.800 kilometer afgelegd. Jonge vrouwen reden in dat jaar bijna 1.500 kilometer minder met hun auto. Dit verschil tussen mannen en vrouwen is kleiner ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.

Afgelegde afstand naar leeftijd:

Afgelegde afstand naar motief:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.