BP verkoopt Noordzee-onderdelen voor 250 miljoen dollar

Energieconcern BP verkoopt diverse bedrijfsactiviteiten op de Noordzee. Het gaat om een onshore en offshore oliepijplijn en enkele bijbehorende onderdelen. De nieuwe eigenaar wordt het petrochemische bedrijf Ineos, dat 250 miljoen dollar betaalt aan de Britten. De transactie moet nog goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten. Ook Shell stoot diverse onderdelen af.

BP wil zich meer toeleggen op activiteiten elders op de Noordzee, onder meer bij de Shetland-eilanden ten noorden van Groot-Brittannië. Wel heeft het bedrijf met Ineos een overeenkomst gesloten over het gebruik van de oliepijplijn, zodra de transactie is afgerond.

Amsterdam

De Britse multinational is al enkele jaren bezig met een afslankoperatie. Zo werd vorig jaar bekend dat BP zijn Amsterdamse opslagterminal heeft verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Zenith Energy. Ook is gesneden in het personeelsbestand, waarbij duizenden banen zijn geschrapt.

BP is niet de enige oliemaatschappij die onderdelen afstoot. Ook Shell maakte onlangs bekend dat het bedrijfsactiviteiten verkoopt. Zo werd woensdag bekend dat het bedrijf zijn lpg-activiteiten in Hongkong en Macau verkoopt aan het Ierse DCC. Laatstgenoemde is ook actief in de Nederlandse lpg-markt, als moederbedrijf van Benegas. Eind vorige maand werd al duidelijk dat Shell alle onderdelen op het vasteland van Gabon verkoopt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.