Gunvor verkoopt belang in Maasvlakte Olie Terminal

De Zwitserse grondstoffenhandelaar Gunvor gaat zijn belang in de Maasvlakte Olie Terminal verkopen. Een jaar geleden kocht het bedrijf 16,67 procent van de aandelen van de opslagfaciliteit. Nu wil Gunvor dat belang alweer van de hand doen. Waarschijnlijk heeft het bedrijf eind volgend kwartaal duidelijkheid over de details van de transactie.

De opslagterminal op de Eerste Maasvlakte is één van ’s werelds grootste. Het heeft (betaalde link) een opslagcapaciteit van ruim vier miljoen ton en bestaat uit 39 tanks. Het eigendom is evenredig verdeeld over zes aandeelhouders. Naast Gunvor zijn dat energieconcerns Shell, ExxonMobil, Total, BP en tankopslagbedrijf Vopak.

Biedingen

Gunvor-topman Torbjörn Tornqvist zei deze week tijdens een bijeenkomst in het Zwitserse Lausanne te verwachten in juni de verkoop van het belang te kunnen aankondigen. “We zijn er momenteel mee bezig. Geïnteresseerde bedrijven komen nu met hun biedingen. Eind juni zijn we waarschijnlijk dichtbij de verkoop van de aandelen.” Het handelsbedrijf wil het belang verkopen, omdat het zich meer wil richten op de Noord-Amerikaanse grondstoffenmarkt.

Het in Genève gevestigde Gunvor behoort tot de grootste oliehandelaren ter wereld, naast bedrijven als Vitol, Glencore en Trafigura. Tegelijkertijd met de aankoop van het minderheidsbelang in de Maasvlakte-terminal, werd een raffinaderij in het Rotterdamse havengebied overgenomen van Kuwait Petroleum. Plannen om dat bedrijfsonderdeel ook te verkopen, zijn er voor zover bekend niet.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gunvor verkoopt belang in Maasvlakte Olie Terminal | TankPro.nl

Gunvor verkoopt belang in Maasvlakte Olie Terminal

De Zwitserse grondstoffenhandelaar Gunvor gaat zijn belang in de Maasvlakte Olie Terminal verkopen. Een jaar geleden kocht het bedrijf 16,67 procent van de aandelen van de opslagfaciliteit. Nu wil Gunvor dat belang alweer van de hand doen. Waarschijnlijk heeft het bedrijf eind volgend kwartaal duidelijkheid over de details van de transactie.

De opslagterminal op de Eerste Maasvlakte is één van ’s werelds grootste. Het heeft (betaalde link) een opslagcapaciteit van ruim vier miljoen ton en bestaat uit 39 tanks. Het eigendom is evenredig verdeeld over zes aandeelhouders. Naast Gunvor zijn dat energieconcerns Shell, ExxonMobil, Total, BP en tankopslagbedrijf Vopak.

Biedingen

Gunvor-topman Torbjörn Tornqvist zei deze week tijdens een bijeenkomst in het Zwitserse Lausanne te verwachten in juni de verkoop van het belang te kunnen aankondigen. “We zijn er momenteel mee bezig. Geïnteresseerde bedrijven komen nu met hun biedingen. Eind juni zijn we waarschijnlijk dichtbij de verkoop van de aandelen.” Het handelsbedrijf wil het belang verkopen, omdat het zich meer wil richten op de Noord-Amerikaanse grondstoffenmarkt.

Het in Genève gevestigde Gunvor behoort tot de grootste oliehandelaren ter wereld, naast bedrijven als Vitol, Glencore en Trafigura. Tegelijkertijd met de aankoop van het minderheidsbelang in de Maasvlakte-terminal, werd een raffinaderij in het Rotterdamse havengebied overgenomen van Kuwait Petroleum. Plannen om dat bedrijfsonderdeel ook te verkopen, zijn er voor zover bekend niet.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.