Nieuwe opslagterminal op Maasvlakte, BP wordt klant

Op de Eerste Maasvlakte komt een nieuwe opslagterminal. Op- en overslagbedrijf HES is initiatiefnemer en investeert enkele honderden miljoenen euro’s. De bouw moet volgend jaar beginnen. Een jaar later moet het bedrijfsonderdeel gereed zijn. BP heeft met HES een overeenkomst voor vijftien jaar gesloten. Het Britse energieconcern heeft vlakbij een raffinaderij en gaat de terminal gebruiken.

Ter plekke worden zogeheten ‘clean petroleum products’ opgeslagen, zoals diesel, gasolie en benzine. Ook wordt het op de terminal (zie artist’s impression bovenaan dit artikel) mogelijk om producten te mengen, additieven toe te voegen en lading te homogeniseren. De tanks variëren in grootte van vijfduizend tot vijftigduizend kubieke meter en zijn geschikt om verschillende producten in op te slaan. Aan- en afvoer zal deels via pijpleidingen plaatsvinden, maar vooral via schepen. Aan de kade kunnen alle maten zeeschepen afmeren.

Vervijfvoudigd

De afgelopen jaren is de overslag van olieproducten in Rotterdam sterk toegenomen. In twintig jaar tijd is het volume bijna vervijfvoudigd tot ongeveer negentig miljoen ton. “Ontwikkelingen zoals onze nieuwe terminal laten zien dat deze trend, zeker voor clean petroleum products, nog niet ten einde is”, aldus HES. “Hier liggen onder andere de toenemende wereldwijde handel in olieproducten en verschillen tussen vraag en aanbod van olieproducten op de diverse continenten aan ten grondslag.”

De investeringen in de terminal en de nautische infrastructuur bedragen samen enkele honderden miljoenen euro’s. De ontwikkeling van de nieuwe terminal is goed voor directe en indirecte werkgelegenheid, zowel tijdens de bouw als de exploitatie. Bij de bouw zijn enkele honderden mensen betrokken. Na de ingebruikname is de terminal 24 uur per dag, zeven dagen per week operationeel. Het nieuwe bedrijfsonderdeel biedt aan ongeveer honderd mensen een baan, exclusief indirecte werkgelegenheid.

Veiligheid

De afgelopen maanden zijn twee informatieavonden voor bewoners van de nabijgelegen plaats Oostvoorne geweest. De komende periode staat in het teken van het doorlopen van de vergunningprocedures. De terminal moet gaan voldoen aan zeer hoge eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Volgens de planning wordt de terminal in 2018 en 2019 gebouwd en is deze naar verwachting eind 2019 gereed.

HES International is één van de grootste onafhankelijke aanbieders van op- en overslagcapaciteit in droge en natte bulk in Europa. De terminals van het bedrijf bevinden zich op goede locaties in de belangrijkste havens van Europa. Het wil  één van de leiders van de Europese tankterminal-markt te worden. Aandeelhouders van het bedrijf zijn Riverstone Holdings LLC and The Carlyle Group.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.