Roel Maas richt zich op vastgoedmarkt voor tankstations

Voormalig tankstation-ondernemer Roel Maas gaat zich volledig focussen op de markt voor tankstation-vastgoed. Met zijn bedrijf Auto Maas Holding nam hij onlangs een Shell Express-locatie in Zutphen over van NS Vastgoed. Door de aankoop van het station, die nog steeds onder dezelfde formule wordt uitgebaat, heeft de ondernemer nu tien stations die hij verhuurt. Dat aantal moet de komende jaren verdubbelen.

Roel Maas was tot twee jaar geleden exploitant van het Auto Maas-netwerk. Hij verkocht het merendeel van zijn vestigingen aan Lukoil. Na het begeleiden van die overname, is hij zich gaan richten op het verhuren van tankstations. Daarbij trekt hij samen op met onder meer consultant Martin Post. Zij zien een markt voor verhuurders die niet zelf de exploitatie doen.

Doorlopend huurcontract

“Als je een tankstation verhuurt en je wilt deze verkopen, zijn vaak weinig petrolbedrijven geïnteresseerd als er nog een doorlopend huurcontract is. Maatschappijen willen de locatie wel overnemen, maar alleen als ze ook de exploitatie voor hun rekening kunnen nemen. Bij een doorlopend contract kan dat echter niet”, licht Maas toe.

“Omdat ik geen interesse heb in eigen exploitatie, speelt dat probleem bij mij totaal niet.” Hij ziet daarom veel mogelijkheden voor een partij die wel die stations overneemt, maar niet zelf de exploitatie doet. “Ik heb genoeg kennis van de sector om te weten wat een goede investering is en welk bedrag daarbij hoort.”

Risico’s

“Er zijn diverse verhuurders, vaak voormalige exploitanten, die van hun station af willen. Die krijgen nu te maken met branchevreemde partijen die zeer terughoudend zijn. Ze kennen de markt niet goed en schatten daarom alle risico’s zeer hoog in. Een ander voordeel dat ik heb ten opzichte van andere geïnteresseerde partijen, is dat ik werk met een heel klein team. Daardoor blijven de acquisitiekosten laag.”

Dat tankstation-vastgoed snel minder waard wordt door de structureel dalende literverkopen, verwacht Maas niet. “Natuurlijk is de trend dalende, maar de komende tien tot vijftien jaar wordt nog steeds volop benzine en diesel verkocht. Ondanks de opkomst van de diverse alternatieven, blijven die twee brandstoffen de komende tijd echt nog een belangrijk aandeel houden in de brandstofmix. Daardoor behouden tankstations nog geruime tijd hun waarde.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Roel Maas richt zich op vastgoedmarkt voor tankstations | TankPro.nl

Roel Maas richt zich op vastgoedmarkt voor tankstations

Voormalig tankstation-ondernemer Roel Maas gaat zich volledig focussen op de markt voor tankstation-vastgoed. Met zijn bedrijf Auto Maas Holding nam hij onlangs een Shell Express-locatie in Zutphen over van NS Vastgoed. Door de aankoop van het station, die nog steeds onder dezelfde formule wordt uitgebaat, heeft de ondernemer nu tien stations die hij verhuurt. Dat aantal moet de komende jaren verdubbelen.

Roel Maas was tot twee jaar geleden exploitant van het Auto Maas-netwerk. Hij verkocht het merendeel van zijn vestigingen aan Lukoil. Na het begeleiden van die overname, is hij zich gaan richten op het verhuren van tankstations. Daarbij trekt hij samen op met onder meer consultant Martin Post. Zij zien een markt voor verhuurders die niet zelf de exploitatie doen.

Doorlopend huurcontract

“Als je een tankstation verhuurt en je wilt deze verkopen, zijn vaak weinig petrolbedrijven geïnteresseerd als er nog een doorlopend huurcontract is. Maatschappijen willen de locatie wel overnemen, maar alleen als ze ook de exploitatie voor hun rekening kunnen nemen. Bij een doorlopend contract kan dat echter niet”, licht Maas toe.

“Omdat ik geen interesse heb in eigen exploitatie, speelt dat probleem bij mij totaal niet.” Hij ziet daarom veel mogelijkheden voor een partij die wel die stations overneemt, maar niet zelf de exploitatie doet. “Ik heb genoeg kennis van de sector om te weten wat een goede investering is en welk bedrag daarbij hoort.”

Risico’s

“Er zijn diverse verhuurders, vaak voormalige exploitanten, die van hun station af willen. Die krijgen nu te maken met branchevreemde partijen die zeer terughoudend zijn. Ze kennen de markt niet goed en schatten daarom alle risico’s zeer hoog in. Een ander voordeel dat ik heb ten opzichte van andere geïnteresseerde partijen, is dat ik werk met een heel klein team. Daardoor blijven de acquisitiekosten laag.”

Dat tankstation-vastgoed snel minder waard wordt door de structureel dalende literverkopen, verwacht Maas niet. “Natuurlijk is de trend dalende, maar de komende tien tot vijftien jaar wordt nog steeds volop benzine en diesel verkocht. Ondanks de opkomst van de diverse alternatieven, blijven die twee brandstoffen de komende tijd echt nog een belangrijk aandeel houden in de brandstofmix. Daardoor behouden tankstations nog geruime tijd hun waarde.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.