‘ExxonMobil heeft plannen voor overname BP’

ExxonMobil zou plannen hebben voor een overname van branchegenoot BP. Dat melden diverse nationale en internationale media. Als de deal daadwerkelijk plaatsvindt, is het de grootste overname ooit in de energiesector. De directie van ExxonMobil zou enkele aandeelhouders hebben benaderd voor de mogelijkheid van een overname van BP.

Beide maatschappijen delen namelijk enkele grote aandeelhouders, te weten BlackRock en Vanguard. De betrokken oliemaatschappijen willen beide niet reageren op de speculaties, meldt het Britse dagblad Evening Standard. Ook de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron wordt genoemd. Waar het Britse medium de informatie vandaan heeft, is niet geheel duidelijk. Of het daadwerkelijk tot een deal komt, is dus even afwachten.

Als reactie op het nieuws steeg de aandelenkoers van BP in korte tijd vier procent. Opvallend is dat de Britten, qua personeelsleden, groter zijn dan de Amerikanen, met respectievelijk 82.000 en 71.000 werknemers. De winst van BP was afgelopen jaar wel kleiner dan van Exxon, 183 tegenover 226 miljard dollar.

Weerstand

Als ExxonMobil serieus is met het overnemen van BP, stuit het waarschijnlijk op weerstand van de Britse overheid. Deze gaf eerder al aan een eventuele overname te blokkeren. Dat was een reactie op het nieuws dat er interesse was geweest voor het overnemen van de Britse olie- en gasreus na de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in 2010 in de Golf van Mexico.

Op dat platform van BP vond een explosie plaats, waarbij elf mensen vermist raakten en honderden miljoenen liters olie de zee in stroomden. Daardoor daalde de aandelenkoers en werd het bedrijf een interessante overname-object voor andere partijen. De Britse overheid wil echter twee grote Britse maatschappijen (BP en Shell) behouden en ziet een overname dus niet zitten (betaalde link). Ook zou een overname problemen kunnen geven op het gebied van mededinging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.