Vitol is handelaar in grondstoffen en is opgericht in Rotterdam

Vitol koopt 1.700 tankstations in Turkije en wordt marktleider

Vitol is een van 's werelds grootste grondstoffenhandelaren.

Het in Nederland opgerichte Vitol heeft ruim 1.700 tankstations gekocht in Turkije. De internationaal opererende grondstoffenhandelaar neemt de locaties over van het Oostenrijkse OMV. Door de aankoop wordt het bedrijf leider in de Turkse tankstationmarkt, met een aandeel van 23 procent. Vitol is ook in Nederland actief, onder meer als investeerder in Argos-moederbedrijf Varo Energy.

In de Turkse deal zitten niet alleen tankstations. Ook diverse andere onderdelen gaan mee over naar de nieuwe eigenaar. Het betreft onder meer activiteiten op het gebied van smeermiddelen, logistiek, tankopslag en luchtvaart. Voor het totale pakket wordt 1,368 miljard euro betaald.

Groeimarkt

Vitol wil graag aanwezig zijn in de Turkse markt, omdat het wordt beschouwd als een groeimarkt, met een stijgende behoefte aan energie. De koop van de 1.700 locaties is nog niet helemaal rond. Er moet nog goedkeuring worden verkregen van de bevoegde autoriteiten.

Vitol is één van ’s werelds grootste grondstoffenhandelaren. Het heeft kantoren in onder meer Zwitserland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Nederland. In ons land is het bedrijf niet direct betrokken bij de exploitatie van tankstations. Het is echter wel aandeelhouder van Varo Energy, het bedrijf achter de Argos-stations. Ook kocht het bedrijf enkele jaren geleden ruim achthonderd tankstations en een raffinaderij in Australië van Shell. Daar werd toen zo’n twee miljard euro voor neergelegd.

Bron afbeelding: Vitol

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.