BP: downstream groeit door premium brandstoffen en onderscheidende shops

Hogere verkoop van premium brandstoffen, samenwerking met convenience-bedrijven en toegang tot de markt van opkomende economieën. Daarmee wil BP de komende jaren wereldwijd groeien in downstream, het onderdeel van oliemaatschappijen waartoe ook tankstations behoren. Tevens moet meer rendement worden behaald bij de productie van olie en gas (upstream), onder meer door diverse nieuwe projecten.

De afgelopen jaren vond bij het Britse energieconcern een afslank-operatie plaats. Zo werd voor 75 miljard dollar gedesinvesteerd en werd gesneden in het personeelsbestand. Nu ligt de focus weer op groei, zowel in upstream als in downstream, schrijft het concern op zijn website.

Tankstations

Bij het behalen van meer rendement in downstream spelen de tankstations een belangrijke rol. De premium brandstoffen, zoals de Ultimate-varianten, moeten de verkoopcijfers stuwen op het voorterrein. In de shop wil het bedrijf onderscheidend zijn door samenwerkingen met typische convenience-bedrijven.

Als voorbeeld wordt de samenwerking met supermarktketen Woolworths in Australië genoemd. Ook in Nederland sloot BP een partnerschap, namelijk met Albert Heijn. Momenteel zijn in Nederland zes shops voorzien van de AH to go-formule. Voorts moet toegang tot opkomende economieën zorgen voor extra rendement.

Raffinaderijen

Ook bij andere onderdelen van downstream wordt groei verlangd. De raffinaderijen en petrochemische onderdelen moeten meer rendement behalen door hogere efficiency en verbeterde operationele processen. De smeermiddelentak moet beter presteren door de verkoop van premium producten.

In upstream zijn de afgelopen vijf jaar 24 grote nieuwe projecten gestart. Dit jaar moeten daar wereldwijd nog zeven andere projecten aan worden toegevoegd, waarna er de komende jaren nog negen bij komen. In combinatie met bestaande faciliteiten moet de totale productie van olie en gas jaarlijks met vijf procent groeien.

Foto: Shanna Hillebrand Photography

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.