Nederlanders maken steeds meer autokilometers

Het aantal gereden autokilometers in Nederland stijgt. Particulieren reden 91 miljard kilometer met hun personenauto in 2015, wat zes procent meer is dan tien jaar eerder. Opvallend is dat vooral ouderen steeds meer kilometers maken. Het autobezit onder deze groep is dan ook gestegen. Het bezit onder jongeren is juist gedaald. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De afstand die werd afgelegd met auto’s van 65-plussers steeg tussen eind 2005 en eind 2015 met 68 procent tot 14,2 miljard kilometer. Dit kwam onder meer doordat het percentage 65-plussers is gestegen. Maar niet alleen het totale aantal kilometers onder ouderen nam toe, ook het aantal kilometers per persoon steeg bij deze groep.

Autobezit

Het aantal 65-plussers dat een auto bezit, is dan ook groter dan tien jaar geleden. Het bezit steeg van 408 voertuigen per duizend ouderen eind 2005 naar 521 auto’s per duizend tien jaar later. Diverse factoren hebben hierbij een rol gespeeld. De ouderen van nu hebben vaker een rijbewijs dan vroeger, met name vrouwen. Ze zijn welvarender, mobieler, worden ouder en wonen langer zelfstandig.

Ook het aantal jongeren van achttien tot dertig jaar is de afgelopen tien jaar toegenomen, met acht procent. Dit vertaalde zich echter niet in een toename van het aantal autokilometers. Dit daalde tussen eind 2005 en eind 2015 juist met vier procent tot 10,6 miljard kilometer. Niet toevallig is het autobezit onder jongeren ook gedaald. Begin 2006 hadden duizend jongeren gemiddeld 308 voertuigen in bezit. Tien jaar later was dat 284 auto’s.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederlanders maken steeds meer autokilometers | TankPro.nl

Nederlanders maken steeds meer autokilometers

Het aantal gereden autokilometers in Nederland stijgt. Particulieren reden 91 miljard kilometer met hun personenauto in 2015, wat zes procent meer is dan tien jaar eerder. Opvallend is dat vooral ouderen steeds meer kilometers maken. Het autobezit onder deze groep is dan ook gestegen. Het bezit onder jongeren is juist gedaald. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De afstand die werd afgelegd met auto’s van 65-plussers steeg tussen eind 2005 en eind 2015 met 68 procent tot 14,2 miljard kilometer. Dit kwam onder meer doordat het percentage 65-plussers is gestegen. Maar niet alleen het totale aantal kilometers onder ouderen nam toe, ook het aantal kilometers per persoon steeg bij deze groep.

Autobezit

Het aantal 65-plussers dat een auto bezit, is dan ook groter dan tien jaar geleden. Het bezit steeg van 408 voertuigen per duizend ouderen eind 2005 naar 521 auto’s per duizend tien jaar later. Diverse factoren hebben hierbij een rol gespeeld. De ouderen van nu hebben vaker een rijbewijs dan vroeger, met name vrouwen. Ze zijn welvarender, mobieler, worden ouder en wonen langer zelfstandig.

Ook het aantal jongeren van achttien tot dertig jaar is de afgelopen tien jaar toegenomen, met acht procent. Dit vertaalde zich echter niet in een toename van het aantal autokilometers. Dit daalde tussen eind 2005 en eind 2015 juist met vier procent tot 10,6 miljard kilometer. Niet toevallig is het autobezit onder jongeren ook gedaald. Begin 2006 hadden duizend jongeren gemiddeld 308 voertuigen in bezit. Tien jaar later was dat 284 auto’s.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.