Tankstationbedrijven geïrriteerd over informatieplicht CBS

Veel tankstation-ondernemers ergeren zich aan het feit dat ze omzetgegevens moeten verstrekken aan het CBS. Een geselecteerd aantal bedrijven moet periodiek, vaak maandelijks, cijfers doorgeven aan het statistiekbureau. Maar dat kost behoorlijk wat tijd, die ze liever besteden aan hun eigen bedrijfsvoering. Een verzoek tot uitzondering maakt weinig kans, terwijl niet-naleving kan zorgen voor fikse boetes.

Het CBS houdt al geruime tijd gegevens bij over diverse sectoren uit de Nederlandse economie. Ook de tankstationbranche wordt gevolgd. Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling binnen de petrolsector moeten veel bedrijven periodiek informatie aanleveren. Deze gegevens worden onder meer gebruikt voor de website www.cbsvooruwbedrijf.nl.

Uitzondering

Echter, dit vraagt wel extra inspanningen van tankstation-exploitanten, die niet blij zijn met nóg meer werk. Dat signaleert branchevereniging Beta, die hier de afgelopen weken diverse keren over is benaderd door leden. Deze leden vragen zich af of ze verplicht zijn mee te werken en of het statistiekbureau geen uitzondering kan maken.

Zo vroeg één van de betreffende ondernemers aan het CBS of niet tijdelijk een ander bedrijf kon worden benaderd voor informatie. Het station was namelijk net verbouwd en het terugverdienen van de investering had prioriteit. Het bureau gaf echter nul op het rekest.

Verplicht

De ondernemer was verontwaardigd dat geen uitzondering kon worden gemaakt en stuurde een reactie terug naar het CBS: “Net zoals u bedrijven selecteert om de gegevens aan te leveren, zo kunt u toch ook mij vrijstelling geven? Het is toch een enquête waarbij het niet de bedoeling is dat álle tankstations gevraagd worden gegevens aan te leveren? Ik heb het een aantal jaren trouw gedaan. Nu vraag ik u mij, in een voor mij spannende tijd, te ontlasten en dat kan dan niet?”

Het statistiekbureau wijst erop dat de overheid de gegevens zeer belangrijk vindt. “Zó belangrijk zelfs, dat de overheid het aanleveren van deze gegevens verplicht heeft gesteld. Dit staat in de CBS-wet. Hierin staat verder dat het CBS er alles aan moet doen om gegevens bij andere organisaties, zoals de Belastingdienst, te halen. Hebben deze organisaties niet de juiste informatie of is deze onvoldoende, dan mogen bedrijven worden verplicht om hun gegevens te verstrekken.”

Geldstraffen

Als tankstations deze informatie niet aanleveren, kan dat geldstraffen tot gevolg hebben. Een woordvoerder van het statistiekbureau geeft aan dat een aantal tankstations de afgelopen jaren in handhaving terecht is gekomen. Om hoeveel bedrijven het gaat, wordt niet meegedeeld. “Uiteraard is het onze inzet om dit zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus de zegsvrouw.

Beta is niet gelukkig met de aanleverplicht. “We snappen wel dat het CBS gegevens wil verzamelen. Maar we verbazen ons dat geen uitzondering wordt gemaakt in specifieke gevallen”, aldus Tim Schoenmakers van de belangenorganisatie. “Het dient uiteraard een doel, maar een ondernemer heeft al te maken met veel extra werk door de overheid. Als dit er nog bij komt, snappen we dat dat irritatie oplevert.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.