Esso verkoopt honderden Noorse tankstations

Esso wil al zijn tankstations in Noorwegen verkopen aan het Ierse DCC. Het gaat in totaal om 250 stations, waarvoor de toekomstige eigenaar zo’n 273 miljoen euro betaalt (tegen huidige wisselkoersen). Naar verwachting wordt de deal afgerond in het laatste kwartaal van dit jaar, mits toestemming wordt verkregen van de Noorse mededingingsautoriteit.

Het netwerk ligt grotendeels in het zuiden van het land en bestaat uit 127 bemande vestigingen en 15 onbemande stations. Daarnaast zijn er leveringscontracten met 108 Esso-dealerlocaties. In totaal verkopen deze stations gezamenlijk zo’n zeshonderd miljoen liter brandstof per jaar.

Nederland

Kopende partij DCC is een Ierse retailer die zijn oog al enige tijd heeft gericht op de West-Europese tankstationmarkt. Het bedrijf nam drie jaar geleden honderden tankstations in Frankrijk over van Esso en ook in Nederland heeft het bedrijf gespeurd naar overnamekandidaten. Tot een tankstationdeal is het tot dusver niet gekomen. De Ieren zijn in ons land wel actief in de gasmarkt, als moederbedrijf van Benegas.

Esso heeft al geruime tijd de strategie om tankstations te verkopen in diverse landen. Zo werden de afgelopen jaren alle ‘company owned’ vestigingen in Nederland verkocht aan diverse bedrijven. Onder meer Haan, Vissers Olie en NRGValue hapten toe. Ook in België heeft Esso geen eigen stations meer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.