Gassenbedrijf Holthausen bouwt vijf groene stations in een jaar

De Hoogezandse gassenhandelaar Holthausen wil dit jaar vijf tankstations met duurzame brandstoffen openen. De locaties worden geëxploiteerd onder de naam Holthausen NRG Points en komen alle in het noorden van het land. Eén ervan, namelijk een vestiging in de stad Groningen, krijgt ook waterstof. Daarmee wordt het naar eigen zeggen de eerste locatie in het noorden die deze energiedrager aanbiedt.

Dit voorjaar wil Holthausen al twee van de vijf vestigingen openen, schrijft Dagblad van het Noorden. Het gaat om locaties bij een autobedrijf in Appingedam en een BP-tankstation in Winsum. Daarna moet een derde vestiging worden geopend bij een koeriersbedrijf in Winschoten. Bij deze drie stations komt alleen groengas beschikbaar, al wordt niet uitgesloten dat later andere brandstoffen worden toegevoegd.

Tegen het einde van dit jaar moeten de overige twee stations van start gaan. Het betreft onder meer een locatie aan de N33 bij afslag Meeden, waar in ieder geval groengas en lng worden aangeboden. Deze twee brandstoffen komen ook beschikbaar bij de vijfde locatie, die eind dit jaar in Groningen opent. Daar kan ook waterstof worden getankt.

10 miljoen

Voor de tankstationketen wordt een nieuw bedrijfsonderdeel gestart: Clean NRG Solutions. Met de realisatie is een bedrag gemoeid van zo’n tien miljoen euro. De vestiging in Groningen is daarbij de duurste. Ongeveer de helft van het geld gaat daar naar toe. Dit station moet op termijn ook de andere locaties van waterstof kunnen voorzien.

Met het initiatief wil het familiebedrijf het gebruik van alternatieve brandstoffen stimuleren. In het verleden heeft de Hoogezandse onderneming al diverse stappen gezet op dit gebied. Zo werden een personenbusje en een rondvaartboot voorzien van techniek voor het gebruik van waterstof. Holthausen hoopt de komende tijd nog meer bedrijven en overheden te kunnen overtuigen om voor alternatieve brandstoffen te kiezen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.